FOTO: KK Crvena zvezda

Košarkaški klub Crvena zvezda Meridianbet nije uspjela da ostvari novu pobjedu na međunarodnoj sceni.

Evroliga je u 20. kolu za nju imala zakazano gostovanje u Kaunasu, a Žalgiris se tamo revanširao za poraz u Srbiji - nakon 77:73 za crveno-bijele u Beogradu, litvanski gigant je pred 15.000 svojih gledalaca pobijedio goste rezultatom 71:66 poslije izuzetno uzbudljive utakmice.
 
Time je i osvojio cijeli plijen sa ovog meča, a i u eventualnom odlučivanju koji će od ovih timova ići u plej-of, ako budu isti po broju bodova, imaće prednost zbog koš-razlike u međusobnim duelima.
 
Vrlo dugo je, i to samog početka, trener šampiona ABA lige, Duško Ivanović, imao razloga za nerviranje. Njegovi igrači su mnogo puta gubili loptu (u deset navrata do poluvremena), birali su češće da šutiraju na lošiji način od onog koji se uči u osnovama košarke, a kada se tome doda gromoglasna podrška koju je Žalgiris imao od svojih pristalica, i ne čudi što je domaći tim konstantno vodio.
 
Naraslo je to u jednom trenutku i na velikih 30:18, kada se razgoropadilo nesuđeno Zvezdino pojačanje, Akile Polonara, ubacivši za svega 3-4 minuta deset poena, od čega osam u nizu.
 
Ipak, podizanje borbenosti, bolja skok-igra, naročito posle sopstvenih promašaja, te spretne Vildozine ruke, a trojke Bentila i Holanda, vratile su Zvezdu u život. Naročito kada je pomenutom tandemu Luka Vildoza pomogao i svojim pogocima, te je serijom 10:2 gotovo obisan onaj veliki zaostatak.
 
Na veliki predah se, međutim, otišlo sa osetnih +8 u korist Žalgirisa, koji je bolje šutirao iz igre, ali i gotovo dvostruko manje puta gubio loptu od suparnika.
 
"Potrebno nam je strpljenje, kako bismo smanjili broj kikseva. To i bolje građenje pozicija prilikom skokova", rekao je Ivanović na poluvremenu, a upravo to se i dogodilo u trećoj dionici. Čudesnoj, iz ugla Zvezde.
 
Tu četvrtinu crveno-bijeli su dobili sa čak 26:12 uz fantastičnu igru u odbrani, razigranog Petruševa koji je posle dva poena u prvom poluvremenu, u tih deset minuta postigao deset, a kako su se odlično u napadu snalazili i borbeni Mitrović, i brzi Nedović, a Vildoza odlično dirigovao, Dobirćeva trojka je odvela timove na 50:56 pred posljednji obavezni odmor.
 
A nakon njega na terenu je bilo "svega i svačega". I hladnokrvnosti Petruševa, i sudijskih, sa minut zakašnjenjea, oduzimanja jednog poena Zvezdi (jer je pomenuti mladi as dao koš za koji se mislilo da je trojka, ali je to naknadno "prepravljeno), bilo je i skok-šuteva posle promašaja saigrača, za koš uz zvuk sirene za kraj napada (Luka Mitrović), ali se poslije 57:64 činilo da će gosti moći da mirno privedu meč kraju u svoju korist.
 
Bilo je sve samo ne mirno.
 
A na kraju nije ni završeno u korist Zvezde.
 
Vildoza je pomalo divljao šutirajući sa osam, devet metara, što je omogućilo suparniku da smanjuje prednost, pa da izjednači, a onda i Ulanovasovom trojkom da povede, a neverovatnu dramu je okončaao - kiksom Zvezdin Argentinac.
 
Uvodeći loptu u igru, pogodio je Dimsu, lopta je potom udarila Vildozu koju je ostao van terena, pa je Žalgiris na +3 došao u posjed, a onda novom trojkom kapitena, Edgarasa Ulanovasa, došao do nedostižnih 70:64.
 
Nedović je, na 26,2 sekunde smanjio to na četiri razlike, ali je bilo prekasno da se izvede čudo u vidu nošenja oba boda iz Litvanije. Što je još gore po Zvezdu, izgubila je sa većom razlikom nego što je ovog rivala pobijedila u Beogradu.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )