FOTO: null

Spektakularnom ceremonijom na “Marakani” zvanično su otvorene 31. Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Srbija, koja u Brazilu ima 103 sportiste, prodefilovala je kao 171. tim, a trobojku je nosila strijelkinja Ivana Maksimović Anđušić. Tim Bosne i Hercegovine broji 11 članova, a zastavu je nosio Amel Tuka, jedan od kandidata za medalju u atletskoj disciplini 800 metara.

Iako je budžet za ceremoniju iznosio samo desetinu koliko je potrošeno u Londonu prije četiri godine, organizatori su odradili odličan posao pa je ceremonija izgledala spektakularno, ali ne i grandiozno kao u Londonu i Pekingu.

Prodefilovali su sportisti iz ukupno 206 nacionalnih olimpijskih komiteta, uključujući i debitante Kosovo i Južni Sudan.

Tri teme dominirale su svečanim otvaranjem u Rio de Žaneiru – ekologija, različitost i radost. Kreativni tim je odlučio da izostavi karnevalske instalacije jer su tuneli na Marakani i preuski i preniski za njih. Takođe, nije bilo ni bine već je cjelokupan program održan u jednom nivou, tj. nivou zemlje.

Reditelj Fernando Meireleš, tvorac kultnog filma “Božji grad”, bio je zadužen za organizaciju. Pomagali su mu još dvoje režisera, Andruča Vadington i Danijela Tomas. Meireleš je rekao da jedina osoba koja nije iz Brazila, a učestvovala je u kreiranju ceremonije – engleska glumica Džudi Denč.

Više od 35.000 profesionalaca je bilo uključeno u ceremoniju, 12 škola sambe i više od 5.500 kostima.

Svoje mjesto našli su i čuvena Djevojka sa Ipaneme i tvorci pjesme koja je proslavila brazilski stil muzike bosa novu.

Prodefilovala je i jedna od najpoznatijih manekenki na svijetu i jedan od najvećih ambasadora Brazila Žizel Bundšen. Nažalost, nije bilo i legendarnog Pelea zbog lošeg zdravstenog stanja.

Bilo je mnogo spekulacija oko toga ko će upaliti olimpijski plamen s obzirom da je Pele onemogućen. Gustavo Kuerten je unio plamen na stadion, a zapalio ga je brazilski maratonac Vanderlej Kordeiro de Lima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )