FOTO: null

Sarajevo, Banjaluka - Nema nijednog razloga da se referendum o Danu Republike Srpske, koji je zakazan za 25. septembar, stavlja na dnevni red sjednice Savjeta za sprovođenje mira u BiH (PIC), a svaki pokušaj njegovog sprečavanja je udar na demokratiju.

Poručili su to zvaničnici RS i predstavnici političkih partija iz Srpske povodom sutrašnje sjednice PIC-a, zakazane zbog održavanja referenduma o Danu RS. Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko potvrdio je da je sjednica PIC-a zakazana za sutra, te da će članice raspravljati o referendumu o Danu RS. Bošnjački političari, koji na sve načine pokušavaju da spriječe održavanje referenduma, na kojem bi se građani izjasnili da li podržavaju da se 9. januar slavi kao Dan Republike, zatražili su od OHR i stranih ambasada, da reaguju.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić rekao je da ne očekuje ništa spektakularno od sjednice PIC-a.

- Ne mislim da će biti donesena odluka o zabrani održavanja referenduma u RS. Mislim da bi zabrana bila najveća moguća greška. Ukoliko ipak posegnu za tim, siguran sam da će vlasti u RS naći načina da održe referendum - rekao je Ivanić istakavši da je referendum demokratsko pravo i da oni koji udare na demokratiju treba da snose odgovornost za posljedice.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je "Glasu Srpske" da PIC nema pravo, niti može donijeti bilo kakvu izvršnu odluku koja se odnosi na referendum u RS.

- PIC je nekada u prošlosti donosio kominike i neke prepore i tu se stvari završavaju. Očigledno je da su muslimani iz Sarajeva postavili dnevni red same sjednice PIC-a u čemu se visoki predstavnik Valentin Incko pokazuje kao njihov službenik - rekao je Dodik.

Naglasio je da RS nema namjeru da mijenja odluku.

- Izvršni nalog o bilo kakvoj zabrani je nedopustiv, a smatram da nema ni konsenzusa u samom PIC-u o tome - poručio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović kazao je da ne očekuje nikakvu primjenu sile s ciljem sprečavanja održavanja referenduma.

- Kada je riječ o zakonu, Ustavu RS, pravu, obavezama, sve strukture vlasti zajedno sa svim političkim strankama odradile su na zakonit način onaj dio posla koji je trebalo uraditi u ovom periodu da bi referendum bio održan - zaključio je Čubrilović. 

Lider SP-a Petar Đokić kaže da bilo koja odluka koju donese PIC neće biti obavezujuća i poručio da ne bi bilo pametno da predstavnici međunarodne zajednice prave probleme u BiH.

Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković rekao je da je rs odlučna da će referendum biti držan 25. septembra. Potpredsjednik SDS-a Marinko Božović da vjeruje da PIC neće posegnuti za opcijom stopiranja referenduma,

Zamjenik predsjednika HDZ BiH Borjana Krišto rekla je da ne vidi nijedan razlog da se referendum u RS ne održi i da RS na to ima pravo.

- Ne vidim ništa sporno da se narod izjasni o Danu RS. To je demokratsko pravo naroda u RS. S druge strane nije dobro da se visoki predstavnik i PIC miješaju u ove stvari jer naprosto zbog mnogih njihovih poteza, BiH je danas tu gdje jeste. BiH je bila i ostala njihov eksperiment i to nije dobro za ovu zemlju, ni za njeno članstvo u EU - kazala je.

Zamjenik predsjednika SBB-a Mirsad Đonlagić kaže da ne može razumjeti da se odluke Ustavnog suda BiH i da vjeruje da neće biti potrebe za intervencije.

U Banjaluci će danas biti održana druga sjednica Republičke komisije za sprovođenje referenduma.

Dačić i Jovanović

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić ponovio je juče da se Srbija neće da se miješa u unutrašnje stvari BiH i RS Komentarišući izjave pojedinih političara u Srbiji koji kažu da Srbija treba da se založi za otkazivanje referenduma u Srpskoj, Dačić je rekao da je zanimljivo da ti političari uvijek imaju nešto da kažu kada je riječ o Srbima, a ne čuje ih da kažu nešto protiv, na primjer, hrvatskog nacionalizma. Predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović smatra da Srbija mora da utiče da se referendum odgodi i tako, kako kaže, "zaustavi sarajevski i banjalučki nacionalizam koji stoje iza njega".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )