FOTO: Srna

Potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelj boravi u zvaničnoj posjeti BiH, ali ništa od očekivanja da će evropski zvaničnik na 25. godšnjicu mira stići sa ponudom kandidatskog statusa za BiH. Dogodine, ako BiH ispuni uslove, poručio je Borelj, i bez lekcija i pridika, pozvao zvaničnike BiH na ispunjavanje 14 prioriteta.

Na vrijednosti Dejtonskog mirovnog sporazuma, mir i konsenzus, ukazao je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali uz podsjećanje da ni nakon četvrt vijeka, za dan koji je donio mir u BiH nije bilo konsenzusa, jer se 21. novembar praznuje samo u Srpskoj.

Dejtonski mirovni sporazum donio je mir, a na osnovu političkog dogovora o političkom sistemu u BiH, omogućena je stabilnost i pomirenje, rekao je predsjedavajući bh. Predsjedništva Milorad Dodik, za kojeg su najveća vrijednost Dejtonskog sporazuma godine i decenije bez etničkih sukoba.

Dostignuće nekada sukobljenih strana jeste i konsenzus kao jedini temelj odlučivanja, kaže Dodik.

- BiH je zemlja višenacionalna i viševjereska. Dejtonski sporazum je rekao da je sastavljena od dva entiteta i tri naroda i to je osnov za sve buduće dogovore. Razumijemo da treba da se priključimo na evropski put, ali on sigurno ne može da bude bez Dejtonskog balansa i konsenzusa, kao odnosa donošenja političkih odluka kroz mehanizam koordinacije - jasan je Dodik.

Da li je mehanizam koordinacije, uspostavljen u BiH naporima i evropskih institucija i za druga dva člana Predsjedništva BiH, takođe mehanizam napretka, koji može ubrzati evropsku perspektivu BiH?

- Nadam se da ćemo nakon današnje podrške Borelja i mi u BiH prevazići jednu lošu političku atmosferu i klimu, kao i da ćemo izaći iz klišea stalnih svađa i neproduktivnih rasprava - istakao je Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH kaže da posjeta Borelja potvrđuje da Evropska komisija i EU kao cjelina stoje iza napretka BiH, pruža pomoć i u trenutnoj situaciji i generalno kada je riječ o putu BiH ka EU.

Pomirenje u BiH jeste sastavni dio 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, jasna je poruka visokog predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja.

Pozdravljajući zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Borelj je istakao da je ovaj istorijski datum dobra prilika da se osvrnemo na sve što se dešavalo u prošlosti, ali i da se okrenemo budućnosti.

- Sada domaće vlasti moraju intenzivirati napore na reformama, koje će zemlju i građane dovesti korak bliže EU. Status kandidata može se razmatrati tek kada imamo napredak iskazan na svi 14 ključnih prioriteta, iskazanih u Mišljenju Evropske komisije i tu naglašavam važnost napretka u skladu sa ovim prioritetima - naveo je Borelj.

No, čestitke iz EU građanima BiH povodom 25 godina od uspostavljanja mira, u sjenci su pandemije kovida.

Gubitak javnih prihoda rješavan je aranžmanom sa MMF-om i sa Evropskom komisijom, ali Dodik upozorava da je bez novih paketa pomoći, BiH pred velikim izazovima. Očekuje da EU neće BiH izostaviti iz paketa pomoći kreiranih za zemlje članice.

- Ukoliko ne budemo rješavali ekonomske posljedice na pravi način, one će se multiplikovati na političkim razlikama, koje ćemo teško zaustaviti. BiH nije slučaj, ona je dio ukupnih problema prisutnih u cijelom svijetu - kazao je Milorad Dodik, predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH.

Očekivanja rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine BiH jesu da bi u 2021. godini u kojoj nema izbora, BiH mogla ispuniti uslove za dobijanje statusa kandidata za punopravno članstvo u EU.

Potpredsjednik Evropske komisije Žozep Boreljo ohrabrio je reformske namjere parlamentaraca jer kaže, dinamika evropskog puta i zavisi od opredjeljenja domaćih lidera.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )