FOTO: N1

Prema podacima Ministarstva odbrane BiH, u koje je InfoBijeljina imala uvid, BiH ima 3.552 vojnika, 2.614 podoficira, 1.707 oficira i 11 generala, kao i 549 civilnih lica u službi u Oružanim snagama BiH.

Sa njih ukupno 8.433, ukupna popunjenost iznosi svega 79 odsto, a ni jedna od spomenutih kategorija nije dovoljno popunjena.

Najmanje je popunjena kategorija vojnika, gdje popunjenost iznosi 74 odsto, a najviše su popunjene kategorije generala i podoficira (85 odsto, u obje spomenute kategorije).

Podsjetimo, nadležnosti Ministarstva odbrane BiH su učešće u operacijama kolektivne sigurnosti, u operacijama za podršku miru i samoodbrani, uključujući i borbu protiv terorizma, pružanje vojne odbrane BiH i njenim državljanima u slučaju napada, pomoć civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe i nesreće, protuminsko djelovanje u Bosni i Hercegovini itd.

I pored ovih nadležnosti, godinama unazad se govori o brojim problemima s kojim se ovo ministarstvo, odnosno Oružane snage BiH susreću, koji, pored kadrovske nepopunjenosti, podrazumijevaju i lošu opremljenost, što uključuje i uniforme koje vojnici nose.

Kao problem je izdvojen i nizak stepen operativnosti helikoptera, kašnjenje u realizaciji plana nabavki, kalendarska i tehnološka zastarjelost ovih letjelica itd.

Osim toga, više nema ni interesa mladih, a i sve je veći broj vojnika koji zbog niskih primanja napuštaju profesionalnu vojnu službu.

D.L.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 3 )