FOTO: RSE

Masovni napori širom svijeta za zaustavljanje pandemije korona virusa s ograničenjima i zatvaranjima gradova, izložili su opasnosti žrtve porodičnog nasilja, posebno ranjivu grupu koja je u karantinima suočena s dodatnim izazovima, pišu svjetski mediji.

Dom za mnoge ni ranije nije bio "sigurno mjesto"

Uslijed zatvaranja porodica u svojim domovima u okviru mjera za suzbijanje širenja korona virusa, povećani su strahovi od porasta nasilja u porodici, ukazuje agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Širom Evrope udruženja koja pomažu žrtvama porodičnog nasilja digla su uzbunu pošto je Evropa postala centar pandemije posle Kine, ističe AFP, dodajući da je u Kini, koja polako izlazi iz višenedeljnog potpunog zatvaranja, organizacija za prava žena Veiping saopštila da je zabilježeno trostruko povećanje prijava nasilja nad ženama.

Njemačka asocijacija savjetovališta za žene i linija za pomoć (BFF) saopštila je da "za mnoge ljude njihov dom već nije bilo sigurno mjesto", upozoravajući da stres izazvan socijalnom izolacijom povećava tenzije i "rizik od porodičnog i seksualnog nasilja nad ženama i djecom".

Rizici, kako ukazuje AFP, nisu ograničeni na domove u kojima je ranije postojao problem porodičnog nasilja, već sada pored stresa uslijed zatvaranja, strahovi oko sigurnosti radnih mjesta i finansijskih poteškoća povećavaju vjerovatnoću sukoba.

Dok prema upozorenju aktivista, za djecu, mlade i žene žrtve porodičnog nasilja trenutna situacija znači da su stalno izloženi zlostavljanju, udruženja za pomoć žrtvama nasilja u porodici suočavaju se s dvostrukim problemom – mnogi socijalni radnici moraju raditi od kuće, pa ne mogu doći do žrtava, a kad žrtve treba dovesti na bezbjedno mjesto, u sigurnim kućama često nema dovoljno mjesta.

Stres, oružje, alkohol…

Pored stresa tokom pandemije korona virusa, niz drugih činilaca povećava porodično nasilje, ukazuje CNN, navodeći veću kupovinu oružja, okretanje alkoholu ili manje mogućnosti da se žrtve sklone od svojih nasilnika.

Zbog povećanog stresa neki više odlaze u prodavnice oružja i alkoholnih pića, ističe CNN, navodeći da je prodaja pištolja u porastu širom SAD, kao posle 11. septembra i pada berze 1987. To je simptom neizvjesnih vremena, rekao je za CNN analitičar tržišta oružja Rob Sautvik (Southwick). Nasilnici često koriste oružje da bi uplašili žrtve, bez obzira da li žele da ga upotrebe, ali, prema organizacijama za sprečavanje nasilja oružjem, samo posjedovanje vatrenog oružja kod nasilnika, pet puta povećava vjerovatnoću da će žrtva porodičnog nasilja biti ubijena.

Rekordnih 3,28 miliona Amerikanaca podnijelo je ove nedelje zahtjev za pomoć nezaposlenima, a nezaposlenost je snažno povezana s poremećajima konzumacije alkohola, dok, kako ukazuje CNN, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) navodi da preterana konzumacija alkohola povećava ozbiljnost i učestalost porodičnog nasilja.

U vrijeme pandemije korona virusa, ne samo što je žrtvama porodičnog nasilja teže da se sklone od nasilnika, nekima od njih koji su mjesecima planirali svoj odlazak tajnim sakupljanjem novca, sada će to biti teže. Takođe, ukazuje CNN, žrtve seksualnog zlostavljanja mogu oklijevati da odu u bolnice da se utvrdi silovanje, pošto su bolnice preopterećena i ljekari mole da se ne ugrožava zdravstveni sistem. Pored toga, mnogi sudovi su zatvoreni, tako da se zahtjevi za zaštitu od nasilnika odlažu na neodređeno vrijeme.

Djeca žrtava nasilja u porodici obično znaju kako mogu da se sklone – u školu i kuću prijatelja, ili s vannastavnim aktivnostima, ali sada kada više nemaju kuda, ukazuju stručnjaci, rizik od zlostavljanja djece se povećava, ističe CNN. Dok je u nekim bolnicama u SAD povećan broj djece koja su primljena zbog zlostavljanja, takođe je ponegdje zabilježen u pad prijava nasilja nad djecom, što aktivisti objašnjavanju činjenicom da djeca nisu u školi gdje nastavnici mogu u njihovo ime prijaviti nasilje.

Prilagođavanje mjera

Uz upozorenje aktivista da je zabilježen alarmantni porast porodičnog nasilja, u mnogim zemljama su zatražene promjene pravnih mjera i smjernica kako bi se odrazila povećana opasnost za žene i djecu u karantinu, ukazuje Gardijan (The Guardian).

Zabilježeno povećanje prijava nasilja u porodici predstavlja samo slučajeve gdje su žrtve mogle da se obrate za pomoć, dok mnoge to nisu u stanju iz straha od nasilnih partnera ili zato što nisu mogle da odu iz kuće, ističe Gardijan i ukazuje na izjavu aktivistkinje iz Italije da očekuje "eksplozivno povećanje" prijava porodičnog nasilja posle ukidanja ograničenja.

U Španiji – gdje su pravila ograničenja kretanja izuzetno stroga s kaznama zbog njihovog kršenja – vlada je poručila ženama da neće biti kažnjene ako napuste dom da prijave zlostavljanje, navodi britanski list. Ipak, 19. marta, u toj zemlji je došlo do prve smrtne žrtve porodičnog nasilja kada je suprug ubio suprugu pred djecom u oblasti Valensije.

Tužilac u italijanskom gradu Trento presudio je da u situacijama porodičnog nasilja nasilnik mora da napusti dom, a ne žrtva, dodaje list, dok je liderka Zelenih u njemačkom parlamentu pozvala vladu da obezbijedi novac za sigurne kuće.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel rekla je da će, uprkos mjerama za zaustavljanje korona virusa, žrtvama porodičnog nasilja biti dozvoljeno da napuste dom i traže pomoć u sigurnim kućama, prenio je BBC.

Patel je u listu Mejl on sandej (Mail on Sunday) ukazala da su ograničenja koja nalažu zatvaranje još teža za ljude čiji "dom nije sigurno utočište kakvo bi trebalo da bude" i poručila žrtvama da neće biti zaboravljene i iznevjerene, a nasilnicima da se neće izvući.

U Francuskoj, koja je već imala jednu od najviših stopa porodičnog nasilja u Evropi, prema riječima ministra unutrašnjih poslova, od zatvaranja zemlje 17. marta, izvještaji o nasilju u porodici širom zemlje povećani su za više od 30 odsto, ističe Juronjuz (Euronews).

Ministar Kristof Kastaner (Christophe Castaner) rekao je da će vlada uvesti nove mjere kako bi ljudima izloženim nasilju omogućila da traže pomoć tokom ograničenja koja nalažu boravak u domovima.

On je, kako prenosi Juronjuz, rekao da će ženama žrtvama nasilja u porodici biti omogućeno da u apoteci traže pomoć, a za slučaj da su nasilni supruzi s njima, moći će da ga prijave preko šifrovanih signala, kakav već postoji u Španija za prijavljivanje nasilja u porodici.

Kastaner je rekao da će policija, s nastavkom strogih ograničenja, biti u pripravnosti za prijave zlostavljanja i da je borba protiv nasilja u porodici prioritet.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )