FOTO: null

Svjetska banka dostavila je Ministarstvu saobraćaja i veza RS prijedlog reorganizacije "Željeznica Srpske" (ŽRS) u kojem preporučuje da u okviru preduzeća budu osnovane dvije firme i to jedna koja će biti nadležna za infrastrukturu, a druga za operacije.

"Glas Srpske" saznaje da je prijedlog Svjetske banke u Vladu Srpske stigao još prije mjesec.

U dokumentu, koji bi mogao da bude neka vrsta spasa za ovo posrnulo preduzeće opterećeno višemilionskim i dugogodišnjim obavezama, stručnjaci predlažu osnivanje dva preduzeća sa zasebnim računima. To bi, kako su istakli, dovelo do boljeg i funkcionalnijeg upravljanja ovim javnim preduzećem.

- Nakon što je analiziran prijedlog Svjetske banke, Ministarstvo saobraćaja je dalo primjedbe, koje se uglavnom odnose na nadležnosti, i ponovo ga vratilo stručnjacima koji su izradili prijedlog reorganizacije. Trenutno se čeka šta će od primjedbi uvažiti Svjetska banka, poslije čega bi trebalo da stigne konačan dokument o reorganizaciji ŽRS - naveli su u Vladi RS.

Dodali su da Svjetska banka potencira primjenu EU direktiva u poslovanju ŽRS, što je i prijedlog nadležnih u Ministarstvu saobraćaja.

Da je prijedlog reorganizacije Svjetske banke stigao u Vladu Srpske, u petak je potvrdio i resorni ministar Neđo Trninić, ali nije želio da iznosi više detalja do konačne verzije ovog dokumenta.

- Svjetska banka je bila efikasna i dostavila radnu verziju prijedloga reorganizacije i ranije nego što smo mi očekivali - naveo je Trninić i dodao da su Svjetsku banku još na početku upoznali sa prijedlozima za reorganizaciju preduzeća.

- Za sada nemamo konačan tekst. Bilo bi preuranjeno da sada iznosimo više detalja. Sačekaćemo reakcije Svjetske banke na naše prijedloge - naveo je Trninić i dodao da se, uprkos tome što nije izrađen prijedlog dokumenta, već krenulo u reorganizaciju ŽRS u onim područjima gdje je to moguće.

Naglašava da bi, ako sve bude išlo planiranim tempom, reorganizacija mogla biti završena do polovine 2017. godine.

Generalni direktor ŽRS Dragan Savanović u petak se nije javljao na naše pozive, tako da nismo uspjeli da saznamo šta on misli o dokumentu Svjetske banke.

"Željeznice" su prošlu godinu završile sa gubitkom od 25,15 miliona maraka, a akumulirani gubitak preduzeća na kraju 2015. popeo se na 43,23 miliona maraka. Prvo polugodište ove godine bile su u minusu od 9,91 milion KM.

Tužbe radnika

U "Željeznicama" kažu da je ovom preduzeću do sada dostavljeno više od 170 tužbi od oko 2.000 radnika, čija ukupna potraživanja po osnovu umanjenih toplih obroka od 2012. do 2015. godine, uključujući i regres iz 2011. godine, prelaze 14 miliona KM.

ŽRS navodi da je teško utvrditi precizan broj tužbi s obzirom na različite periode, ali da je, po pristiglim presudama do kraja 2015. godine, uknjiženo 8,6 miliona KM. Do umanjenja isplate toplog obroka sa 185 na 112 KM od 2012. godine došlo je isključivo zbog teškog finansijskog stanja u kojem se ŽRS nalazi dugi niz godina.

Prijedlog Svjetske banke

- osnivanje firme nadležne za infrastrukturu

- osnivanje firme nadležne za operacije

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )