FOTO: pixabay

Prekomjeran unos šećera može dovesti do niza zdravstvenih problema uključujući dijabetes i bolesti srca.

Zbog toga bi bilo poželjno unositi manje količine šećera.
 
Međutim, veoma teško je kontrolisati želju za šećerom.Stručnjaci su otkrili su zašto se javlja želja za šećerom.
 
Navike
 
Kako se ispostavilo, žudnja za šećerom često je posljedica kondicioniranja s vremenom. Drugim riječima, to je navika."Imate stimulans, ponašanje i nagradu. U slučaju žudnje za šećerom, stimulans bi mogao biti završetak večere, ponašanje je jedenje slatkiša, a nagrada je kako se osjećate - u ovom slučaju dobro", kaže dr. Krupain.Hormon za ugodan osjećaj koji se oslobađa nakon uživanja u omiljenom desertu zove se dopamin, a hormon koji regulira razinu šećera u krvi zove se inzulin."Kad jedemo šećer, inzulin se povećava u primitivnim dijelovima našeg mozga, što je naš put do nagrade.
 
To uzrokuje povećanje oslobađanja dopamina, zbog čega se osjećamo dobro i pretvara naše ponašanje konzumiranja šećera u naviku", kazao je.Kako bi otklonio naviku pretjeranog uživanja u slatkišima nakon jela, dr. Krupain predlaže pronalaženje zdrave, zamjenske navike nakon večere kako bi "reprogramirali vaš mozak".To može uključivati ​​telefonski razgovor s prijateljem, gledanje omiljene emisije ili opuštajuće kupanje. Takođe, visokokvalitetni slatkiši bez umjetnih stvari mogu biti zamjena slatkiša niže kvalitete.
 
Hormoni gladi
 
"Drugi razlog zašto možda žudite za slatkišima mogao bi biti povezan s grelinom, koji je hormon gladi", kaže dr. Oz.Ne jedete dovoljno ili ne održavate uravnoteženu prehranu nekoliko je razloga zašto vaše tijelo možda ne oslobađa dovoljno grelina."Studija provedena na miševima pokazala je da su miševi koji nemaju gen za grelin receptor jeli manje slatke poslastice nakon punog obroka, što je učinilo glodavce s genom receptora grelina još uvijek netaknutim", kaže dr. Oz.
 
Unošenje zdravih ugljikohidrata može pomoći. Kako bi vaš šećer u krvi bio uravnotežen, dr. Oz preporučuje da jedete zdravu količinu proteina i hrane bogate vlaknima, to će vam dati gorivo koje vam je potrebno bez skokova šećera u krvi."Zdravi ugljikohidrati uglavnom se sastoje od povrća poput mrkve, buranije, gljiva, luka, paradajza i paprike", kaže dr. Oz.
 
Nizak nivo serotonina
 
Ako ste se ikada zapitali zašto biste se mogli osjećati kao da se nakon teškog dana morate prepustiti sladoledu, to može imati veze s vašim razinama serotonina. Serotonin pomaže u regulaciji raspoloženja, pa je potpuno logično da naše tijelo žudi za njim kada smo anksiozni, pod stresom ili depresivni."Poznato je da niži nivoi serotonina u mozgu uzrokuju žudnju za šećerom.
 
Dijete bogate šećerom poboljšavaju raspoloženje i ublažavaju anksioznost", dodaje.Znamo da je to lakše reći nego učiniti, ali upravljanje anksioznošću i stresom definitivno može pomoći u suzbijanju te želje za šećerom."Nivo kortizola raste pod stresom i može uzrokovati da budete gladniji, potičući želju za šećerom", kaže Oz.Kako bi upravljao nivoom stresa, dr. Oz predlaže vježbanje joge, meditaciju, slušanje muzike ili pokušaj učenja drugih tehnika opuštanja.Nedostatak snaKada ste se zadnji put zaista dobro naspavali?
 
Da je to bilo prije nekog vremena, to bi definitivno moglo doprinijeti vašoj želji za šećerom."Nedostatak sna povezan je s prejedanjem, posebno s prekomjernom konzumacijom nezdrave hrane", kaže dr. Crupain.Pokušajte zaspati oko osam sati noću kako biste imali manju vjerovatnoću da ćete se prejesti slatkišima.
 
Nedostatak hranljivih materija
 
Ako vam se zavrti u glavi bez šećera ili imate hronično jaku želju, vrijeme je da pozovete stručnjaka jer bi to moglo ukazivati ​​na dublji problem. Na primjer, mogu nastati zbog neravnoteže šećera u krvi, poput hipoglikemije.
 
Međutim, nemojte odmah donositi zaključke. Kada vašem tijelu nedostaju određeni minerali koji su uključeni u regulaciju razine inzulina, to bi moglo utjecati i na vašu želju za slatkim. Na primjer, kada naše tijelo ne dobiva dovoljno magnezija, imat će problema s dovođenjem energije u stanice i žudit će za šećerom kako bi pomogao u podizanju razine energije.Bilo da se radi o nedostatku u prehrani ili dubljem zdravstvenom problemu, najbolje je konzultirati se sa stručnjakom.
 
Oni vam mogu pomoći da utvrdite šta vam nedostaje, koliko vam je potrebno i osigurati da nedostatak hranjivih tvari ne dovodi do daljnjih problema.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )