FOTO: pixabay

Iako u ruke i nokte gledamo svakog dana, rijetko na njima primjećujemo promjene i znakove koji bi mogli upućivati na probleme sa zdravljem.

Lomljivi nokti pa i drhtave ruke mogu reći puno o zdravlju organizma.

Drhtanje ruku

Ako vam se ruke nekontrolirano tresu, za početak ne paničite jer se može raditi o previše kofeina ili premalo sna. Neki lijekovi, poput onih za astmu i protiv depresije mogu uzrokovati ovu pojavu. No, ako vam se ruke prečesto nekontrolirano tresu, vrijeme je da posjetite doktora jer se može raditi i o Parkinsonovoj bolesti, rekao je dr. David E. Bank, profesor dermatologije iz New Yorka.

Lomljivi nokti 

Ako vam se čini da su vam nokti posebno slabi i lomljivi, možda vam nedostaje cinka. Prema riječima dr. Banka, on pomaže kod obnove i rasta noktiju. Ukoliko je to razlog, dodajte ga ishrani.

Bijele mrlje na noktima 

Ova pojava se uglavnom povezuje s lošim prehrambenim navikama, tačnije s nedostatkom cinka, kalcijuma i željeza u organizmu. Problem možete riješiti suplementima i konzumacijom namirnica koje sadrže potrebne minerale i vitamine.

Koža koja se ljušti i peruta 

Ako vam se koža na prstima iznenada počne perutati , možda vašem organizmu nedostaje vitamina B. Ovaj vitamin podstiče rast noktiju i obnovu kože, a takođe stvara prirodnu barijeru koja kožu štiti od isušivanja. Osim dodataka ishrani, možete ga pronaći u ribama, kikirikiju, gljivama, avokadu...

Plava boja noktiju 

Ako vam nokti postanu plave boje to bi značilo da ne dobijaju dovoljno kiseonika. Razlog može biti bolest disajnog sistema ili Raynaudov sindrom - periferna arterijska bolest. Do ove pojave može doći, ali isto tako kod nekih osoba cirkulacija je jednostavno lošija, posebno kada vladaju zimske, niske temperature. Ipak, ako su vaši nokti konstantno plavi, potražite savjet doktora.

Tanki, mekani i savitljivi nokti 

Ovakvi nokti mogu ukazivati na nedostatak kalcijuma ili proteina. Pazite da u ishranu unesete dovoljno mliječnih proizvoda, kao i sardina i špinata. Ako to ne pomogne, posjetite doktora.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )