FOTO: pixabay

Broj međunarodnih posjetilaca u 200 gradova narastao je za 76 posto u zadnjih 10 godina, a ovo su najposjećeniji gradovi na svijetu.

Glavni grad Tajlanda, Bangkok, na prvom je mjestu najposjećenijih gradova na svijetu, ispred Pariza i Londona, prema rezultatima jednog istraživanja.

Bangkok je najposjećeniji grad na svijetu četvrtu godinu zaredom s 22,8 miliona posjetilaca, prema godišnjem istraživanju koje sprovodi MasterCard.

Pariz i London na drugom su i trećem mjestu sa oko 19,1 miliona dolazaka, a slijedi ih Dubai s 15,9 miliona.

Listu nastavljaju dva grada u jugoistočnoj Aziji - Singapur i Kuala Lumpur, koji su zauzeli peto i šesto mjesto.

Prema istraživanju koje obuhvata 200 gradova, u prvih deset svrstali su se još Njujork, Istanbul, japanska prestonica Tokio, kao i turski grad Antalija.

Broj međunarodnih posjetilaca u 200 gradova narastao je za 76 posto u zadnjih 10 godina.

Uprkos činjenici da je Bangkok više godina na vrhu liste, tajlandski turizam bilježi blaži pad dolazaka, što nije nevažno u zemlji u kojoj se turizmom ostvaruje 12 posto prihoda.

Slabiji privredni rast Kine uticao je na pad dolazaka kineskih turista u prvoj polovini godine. Ali, tu činjenicu djelimično je nadoknadio povećani broj indijskih turista.

Tajland očekuje oko dva miliona indijskih turista u 2019. godini, predviđaju tajlandske turističke vlasti.

S druge strane, ocjenjuju da će Kina uvijek biti snažno turističko tržište.

"S obzirom na to da manje od 10 posto kineske populacije ima pasoš, potencijal kineskog tržišta neće nikada izblijediti", rekao je izvršni direktor jedne hotelske grupacije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )