FOTO: pixabay

Ishrana igra veliku ulogu u zdravlju, a pogotovo utiče na zdravlje srca. Tako će određena hrana uticati na krvni pritisak, šećer u krvi, holesterol i pojavu upala u tijelu, a sve to onda utiče i na zdravlje srca. Jednako tako, određenu hranu je važno izbjegavati.

Problemi sa srcem se mogu prepoznati po aritmiji, bolovima, stezanju u srcu, a nekada postoje znakovi koji upućuju na to da s vašim srcem nešto nije u redu, ali nećete osjetiti nikakve simptome oko srca. Za srce treba jesti puno povrća i voća, ali i hranu bogatu vlaknima i proteinima. S druge strane, treba smanjiti unos soli, masti, alkohol i pušenje cigareta. Donosimo koja je sve hrana dobra za srce i koje tačno prednosti za srce ima.
 
Koja je hrana dobra za srce?

1. Zeleno povrće

Osim za srce, povrće je odlično za cijeli organizam jer sadrži vitamine i minerale koji su potrebni.
 
Posebno su za srce dobri špinat i kelj bogati vitaminom K koji pomaže u zaštiti arterija i omogućava normaln tok krvi. Postoje istraživanja koja tvrde kako uzimanje zelenog lisnatog povrća smanjuje rizik od pojave bolesti srca. Osim ovog povrća, za srce su dobre i rajčice, kupus, mrkve, salate te voće kao što su jabuke, narandže, banane, kruške i breskve.
 
2. Žitarice

Žitarice, posebno cjelovite žitarice mogu uticati na zdravlje srca, ali i na sprječavanje visokog krvnog pritiska. Ovdje spadaju kvinoja, zobene pahuljice, smeđa riža, raž i heljda.
 
3. Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi sadrže zdrave masti koje štite srce kada se uzimaju u umjerenim količinama. Posebno su dobri orasi koji su odličan izvor vlakana, magnezijuma i mangana. Osim orasa i bademi će imati povoljan uticaj na ovaj organ jer sadrže puno vitamina i minerala, a pozitivno utiču i na nivo holesterola. Sjemenke lana su važne za očuvanje srca, a dobre su i za probavu. Važno je samo da koristite mljevene sjemenke lana kako bi ispunile svoju funkciju.
 
4. Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi kao što su grčki jogurt, jogurt s manje masnoća, posni sir, mlijeko s manje masnoća ili sojino mlijeko će jednako tako biti dobri za zdravlje srca, ali i za neka druga stanja. Mliječni proizvodi utiču na smanjenje krvnog pritiska zbog kalcijuma, magnezijuma i fosfora koje sadrže.
 
5. Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži puno antioksidansa i flavonoida koji su povoljni za zdravlje srca. Puno je bolja opcija od mliječne čokolade, a što više kakaa čokolada sadrži to će i njene blagodati biti veće.
 
6. Zeleni čaj

Zeleni čaj može biti odlična zamjena za kafu, a dobar je za probavu te sadrži polifenole koji djeluju kao antioksidansi i smanjuju oštećenja stanica u tijelu i upale te su dobri za zdravlje srca.
 
7. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je glavni sastojak mediteranske ishrane koja je odlična za zdravlje pa tako i za zdravlje srca. Maslinovo ulje je puno antioksidansa koje može smanjiti upalu i smanjiti opasnost od pojave hroničnih bolesti.
 
8. Losos

Ova riba je odlična za srce jer je bogata omega-3 kiselinama, odnosno zdravim mastima koje mogu smanjiti pojavu aritmije srca i smanjiti krvni pritisak. Najbolje bi bilo jesti dva puta sedmično losos ili drugu masnu ribu kao što su tuna, sardina i haringe, piše Mirovina.hr.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )