FOTO: pixabay

Tokom noćne vožnje mogu vas zaslijepiti svjetla vozila koje dolazi ili vozi iza vas, a tada će vam pomoći poluga na retrovizoru.

Većina ljudi ne zna sve karakteristike svog automobila, tako ni za polugu na retrovizoru. Ona služi za dan/noć vožnju, odnosno za to da vozača noću ne bi zaslijepila svjetla koja se nalaze iza njega. Stručnjaci objašnjavaju kako zapravo funkcioniše:

“Tokom noćne vožnje može se dogoditi da vas zaslijepe jaka svjetla vozila koja dolazi ili se vozi iza vas. Na donjem dijelu retrovizora postoji poluga koju povučete ili gurnete te tako pomaknete svoje ogledalo gore ili dole, kako vam jaka svjetla ne bi smetala. Kada polugu vratite na prvobitni položaj i retrovizor se vraća na identičan položaj”, objašnjavaju na portalu Instruktor vožnje.

Takođe podsjećaju da se vanjski i unutrašnji retrovizori namještaju tek kada je vozačevo sjedište namjesti najugodnije za vožnju. Napominju i da pripazite da tokom namještanja retrovizora, pazite da ga ne umrljate prstima kako bi vidljivost bila što bolja. Upravo unutrašnji retrovizor najrealnije prikazuje objekte.

“Vanjski lijevi retrovizor prikazuje objekte dalje nego što jesu, dok vanjski desni retrovizor pokazuje objekte još udaljenije, nego što to radi lijevi retrovizor”, napominju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )