FOTO: Ilustracija

Kod modernih mašina za veš koje koriste manje vode od tradicionalnih previše deterdženta se neće otopiti i veš neće biti dobro opran.

Osim toga, postaće grub i neudoban…
 
Možda ste mnogo puta posegnuli za vešom iz mašine, očekujući nešto mekano i nježno, a doživjeli da dohvatite hrpu grube tkanine koja je vrlo kruta i neudobna za nošenje.
 
Ako je tako, velike su šanse da koristite preveliku količinu deterdženta za veš. 
 
On će očistiti prljavštinu i mrlje, ali na kraju stvoriti novi problem - ostaci deterdženta koji se nisu dobro isprali dovešće do toga da odjeća bude gruba na dodir i grebe prilikom nošenja.
 
Štaviše, previše deterdženta dovešće do stvaranja prevelike količine pjene u mašini, usljed čega će se komadi veša "zalijepiti" jedni za druge, pa se tako neće ni oprati dobro.
 
Koliko deterdženta zapravo treba koristiti?
Dovoljne su dvije kašike za profesionalnu mašinu koja može primiti oko 12 kilograma veša, odnosno jedna kašika deterdženta za prosječnu mašinu koja prima oko 8 kilograma – piše Wirecutter, a prenosi Prva.rs.
 
Ako perete na ruke, potrebno ga je još i manje. 
 
Istina, količina deterdženta koja je potrebna može se razlikovati od marke do marke, ali čak i kada na deklaraciji na poleđini ambalaže praška ili deterdženta za veš piše da ga treba staviti više, imajte na umu da tu uputu pišu proizvođači, kojima je cilj da ga potrošite i kupujete više, upozorava Wirecutter.
 
Stvari mogu biti i gore ako upotrebljavate deterdžent visoke djelotvornosti (HE), koji predstavlja visoko koncentrisanu formulu sa malo pjene i može se koristiti u tradicionalnim i HE mašinama.
 
Ti su deterdženti najčešće dvostruka koncentracija ‘običnih’, pa ih treba i duplo manje, pogotovo kad uzmete u obzir da nove mašine visoke delotvornosti koriste i manje vode za pranje veša od tradicionalnih. Tako se uobičajene količine deterdženta zapravo ne mogu ni otopiti.
 
Kako sa veša skinuti previše deterdženta?
Da biste odeći vratili puni sjaj, morate ukloniti višak deterdženta koji se upio u vlakna. Jedan od savjeta je da odjeću potopite u mješavinu sirćeta i vode (jedna šolja sirćeta i litar vode).
 
Istrljajte vidljive mrlje od deterdženta, pustite da u toj smjesi odstoji oko sat vremena, pa stavite u mašinu na ciklus ispiranja odjeće.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )