FOTO: null

Dan nakon što je u Policijskoj stanici u Zvorniku Nerdin Ibrić (24) u terorističkom napadu ubio policajca Dragana Đurića (48) i ranio još dvojicu koja su ga u razmjeni vatre ubila, građani Zvornika su u velikom šoku.

Svi se nadaju kako je ovaj akt čin pojedinca koji ne bi smio da poljulja temelje suživota koji se gradi od završetka rata.

Velika tuga nadvila se danas nad Draganovom kućom u povratničkom naselju Ulice, gdje se okupila brojna rodbina i komšije kako bi oplakale brata, prijatelja i kolegu, i koja uglavnom još nije svjesna šta se desilo.

"Juče smo bili zajedno u kući i on je uveče, kao i uvijek, otišao na posao. Ubrzo poslije toga su mi javili da je došlo do napada na stanicu i da je on ubijen. Nisam mogao vjerovati da se to desilo", rekao nam je kroz suze Draganov brat Anđelko.

Kako je kazao, bio je neoženjen, a policijsku uniformu je nosio 20 godina.


ŠOK

Ni ranjeni policajci Željko Gajić i Stevo Milanović ne mogu doći sebi nakon svega što se odigralo tog ponedjeljka. Kako kažu, rane i ožiljci zadobijeni od sačmare će proći, ali bol za kolegom neće nikad.

"Bili smo u kancelariji gdje budu dežurni policajci kada se čulo da se ispred parkirao automobil, ali nismo obraćali pažnju na to. Odjednom se začula pucnjava. Odmah smo kolega i ja istrčali ispred kancelarije da vidimo šta se dešava. Ugledao sam kolegu Đurića kako leži na zemlji i tada smo vidjeli krupnijeg muškarca koji je govorio Alahu ekber i počeo je pucati prema nama, a mi smo uzvratili hice", rekao je Gajić, koji je tom prilikom ranjen u obje ruke, dok je njegovog kolegu Milanovića hitac pogodio u rame, kao i nekoliko sačmi.

Policajce je danas posjetio Gojko Vasić, direktor Policije RS, koji je kazao kako je izvještaj u ovom slučaju izvršen te da se traga za istomišljenicima Ibrića. Dragan Lukač, prvi čovjek MUP-a RS, kazao je da je situacija u Zvorniku normalna te da počinje zajednička istraga MUP-a RS i SIPA. U akciju se uključilo i Tužilaštvo BiH, koje je formiralo istražni tim.

Velika tuga je i u selu Kučić kula, kod Sapne u Zvorniku, gdje komšije kažu kako se nije moglo naslutiti da bi Ibrić mogao nešto ovako da uradi.

"U zadnje vrijeme je počeo da ide više u džamiju i da posti, ali kada se sve pogleda - to i nije toliko čudno", ispričao je Adis Ramić, njegov bliži rođak.

Ipak, kako smo saznali od jednog komšije koji ga je dobro poznavao, u posljednje vrijeme je pozivao mještane i komšije da se priključe molitvama u džamiji u mjestu Dubnica, a koja je odranije poznata po vehabijama.


POZIV

"Zvao je i majku da ide s njim. U nekoliko posljednjih mjeseci počeo je aktivnije da se druži s Avdulahom Hasanovićem, kojeg je još iz škole poznavao i znam da su išli tamo", ispričao nam je jedan od komšija.

Upravo Hasanovića je SIPA danas uhapsila zbog sumnje da je povezan s ovim napadom, a bezbjednosnim agencijama poznat je i odranije zbog sumnje da je bio pripadnik IS, a zbog čega je bio uhapšen u akciji "Damask". Nezvanično smo saznali da je uhapšen i Kasim Mehidić, kojeg dovode u vezu s Ibrićem, a navodno se prije tri mjeseca vratio iz Sirije. Saznajemo da je u njegovom mobilnom telefonu pronađen Ibrićev broj. SIPA je danas saopštila da su njeni pripadnici na području Kalesije pretresli stambeni objekat i druge prostorije koje koristi osoba s inicijalima K.M., dok je u Dubnici pretresena prostorija Mesdžida radi pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koje mogu dovesti u vezu sa terorizmom.

"Jako je bitno da stanovništvo nije preduzimalo nikakve nasilne akte i da rješavanje ovoga prepuste bezbjednosnim institucijama u BiH. Moramo biti svjesni da imamo problem terorizma i kao država se moramo uključiti u rješavanje tog problema. Ako ne pobijedimo terorizam, onda će on pobijediti nas", kazao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Prema njegovim riječima, počinilac nije evidentiran u bazama bezbjednosnih agencija i policije kao osoba koja je prijetila ekstremizmom. Kaže da, prema drugim saznanjima, lice nije ni ispoljavalo oblike ekstremizma.

"Sada se pokušava utvrditi motiv na osnovu dokaza koji su izuzeti iz njegove kuće i okoline. Ovo krivično djelo počinio je svjesno i s krajnjim predumišljajem", rekao je Mektić.


OČEVI

Ističe da to što je počinilac tokom napada uzvikivao "Alahu ekber" upućuje da je vjerovatno bio motivisan radikalnom ideologijom. Ibrićevog i Đurićevog oca, inače, ubile su suprotstavljene strane u ratnim sukobima. Spekuliše se da bi i takva smrt oca mogla da bude mogući motiv napada.

Halima Ibrić, majka Nerdina Ibrića, kazala je da su njenog sina zaveli i da se potpuno promijenio u posljednje vrijeme.

"Nisam ništa mogla uraditi, zaveli su ga. Govorila sam mu da će zbog Dubnice otići u smrt i, eto, ostadoh sama", kroz suze je rekla.

Kako je kazala očajna majka, on je tvrdio da je potrebno ići u Dubnicu, kod Kalesije, na molitve jer se efendije tamo mole ispravno.

Zoran Stevanović, načelnik opštine Zvornik, kazao je danas kako je suživot budućnost svih građana grada na Drini, te da posao u vezi s utvrđivanjem okolnosti treba prepustiti policiji.

U pojačanom prisustvu policije koja je danas bila u više ulica u gradu i brojnih novinarskih ekipa, najveću prisebnost su imali stanovnici Zvornika. "Sa svojim komšijama Bošnjacima godinama živim bez ikakvih problema. Vidim da im ovo jako teško pada. Nisu ništa krivi, a opet se stide zbog čina koji je uradio pojedinac", kazao nam je juče Simo Stavić, penzioner. Pojedini roditelji zbog svega što se desilo danas se nisu odvajali od svojih mališana, a neki su odlučili i da ne šalju djecu u vrtić i školu.

Dragan Đurić biće sahranjen sutra uz najviše policijske počasti na groblju u Karakaju. Sahrani će prisustvovati delegacija Vlade RS.


Danas dan žalosti u BiH

Vlada RS je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela odluku da 29. april proglasi danom žalosti u RS. I Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku da se srijeda proglasi danom žalosti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )