FOTO: null

Patrijarh srpski Irinej poručio je da zločin u Jasenovcu hrišćani moraju oprostiti, ali da to stradanje ne smije biti zaboravljeno.

U manastiru Rođenja svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu patrijarh Irinej uz sasluženje brojnih episkopa i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve služio je svetu arhijerejsku liturgiju u pomen žrtvama logora Jasenovac.

Liturgija je služena povodom obilježavanja 70 godina od proboja posljednjih jasenovačkih logoraša, koji se dogodio 22. aprila 1945. godine.

"Moramo da oprostimo jer smo hrišćani, ali ne smemo da zaboravimo radi nas samih, naših predaka, ali i da bi se zločinci postideli i povukli", rekao je patrijarh Irinej.

On je pozvao vjernike da se pomole za sve žrtve strašnog stradanja u ovom logoru i dodao da je Gospod dao vječni blagoslov jasenovačkim mučenicima.

"Zločinci nisu svesni šta su činili, a mi nismo pozvani da sudimo i nećemo to da činimo, nego ostavljamo pravednom Bogu", zaključio je patrijarh Irinej, koji je uputio molitvu da se zlo i stradanje, kakvo je bilo u logoru Jasenovac, više nikome i nigdje ne dese.

U obraćanju vjernicima, patrijarh Irinej je naglasio da ne smiju biti zaboravljeni ljudi koji su na današnji dan izvršili proboj iz logora Jasenovac.

Istakao je da na svakom mjestu u Jasenovcu govore bol, patnja i majke koje su doživjele svoju i tragediju svoje djece, te mnoge druge žrtve koje su umorene maljem i nožem, mučene glađu i žeđu zbog svog imena i vjere.

"Moramo da se sećamo strašnih stradanja, od kojih je najstrašniji lelek i vrisak djece, koja su ni kriva ni dužna otimana od svojih majki, a onda na najsvirepiji način ubijana. Onda se pitamo ko smo mi, jer takvog čoveka koji čini takve zločine Gospod nije stvorio", poručio je patrijarh Irinej.

U manastirsku crkvu Rođenja svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu iz Jerusalima je stigao i časni krst, koji će trajno ostati u hramu.

Poslije svete liturgije prikazan je dokumentarni film o proboju logoraša, a potom je ispred spomenika "Cvijet" održan pomen nastradalima.

Brojni posjetioci iz RS, Srbije i Hrvatske, potomci jasenovačkih logoraša, poručili su da je Jasenovac mjesto stradanja, ali i ponovnog rođenja srpskog naroda.

Liturgiji su prisustvovali Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj, Dragan Davidović, direktor Sekretarijata za vjere Vlade RS, Mile Zlojutro, načelnik opštine Kozarska Dubica, brojni vjernici Eparhije slavonsko-pakračke i drugi vjernici.


Dodik: Zločinci nikada nisu odgovarali

Milorad Dodik, predsjednik RS, upozorio je da zločin u Jasenovcu, u kojem je stradalo više od 500.000 Srba, nikada nije uspio da bude predstavljen na način kako se i desio, te da je ostao u zaboravu, kao i zločinci, koji nikada nisu odgovarali.

Dodik je podsjetio da je u jasenovačkim stratištima ubijeno i 23.900 djece, te da je to u istoriji jedini logor za djecu i istakao da ta činjenica govori koliko je to bilo monstruozno i neuporedivo s bilo kojim drugim stvarima.

Podsjetio je da je opština Dubica prije rata imala 30.500 stanovnika, od čega je u njoj ubijeno 19.000 Srba, što predstavlja skoro 75 odsto srpske populacije u to vrijeme.

"Muslimani i Hrvati tada nisu dirani. Samo su Srbi kolektivno vođeni u Jasenovac. Još je jedan kuriozitet - da je tek 25 godina nakon Drugog svjetskog rata prvi Srbin regrut otišao na služenje vojske. Trebalo je više od 20 godina da neko bude rođen, pa da ide u vojsku", istakao je Dodik.

Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Jasenovac

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u srijedu ujutro Spomen-područje Jasenovac kako bi odala počast žrtvama, te se upisala u knjigu dojmova, saopšteno je iz Ureda predsjednice Republike.

"Poklanjam se žrtvama i iskazujem duboko poštovanje prema ljudima koji su ovdje mučeni i ubijeni. Kao predsjednica Republike Hrvatske i kao čovjek bezpridržajno osuđujem zločine mučenja i ubijanja koji su se ovdje događali. Ideologija koja je uzrokovala ove zločine moralno je i pravno osuđena. Ta politika bila je volja režima koji se vezao uz nacističko-fašističku Osovinu i na nečastan način iskoristio legitimnu želju hrvatskoga naroda za svojom državom," upisala je Kolinda Grabar-Kitarović u knjigu utisaka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )