FOTO: Kurir.rs

Albaniju je u utorak u 3.54 sati ujutru pogodio snažan zemljotres, jačine 6,4 jedinice po Rihteru, što je jedan od najsnažnijih potresa u posljednjih 30 godina u toj zemlji.

Među brojnim snimcima jedan se posebno izdvojio jer potvrđuje koliko životinje mogu da predosjete opasnost.
Samo nekoliko sekundi prije nego što je čitava zgrada u albanskom ljetovalištu Šenđinu počela da se trese, pas koji je spavao ispod terase munjevitom brzinom je pobjegao.

To nije prvi slučaj.Neobično ponašanje životinja prije zemljotresa pojavljivalo se i prije. Tako su cijela legla zmija pobjegla prije zemljotresa 1975. u kineskom Haichengu. Taj slučaj je posebno čudan jer je zemljotres udario za vrijeme zime, razdoblja u kom zmije hiberniraju pa je izlazak na površinu, prilikom 0°C, za njih značio samoubistvo.

Životinje mogu predosjetiti potres tako što osjete hemijske promjene u podzemnim vodama neposredno prije samog udara, otkrili su naučnici s britanskog Univerziteta Open i NASA-e. Nakon potresa u italijanskom gradu L'Aquili 2009. naučnici su prvi put počeli istraživati učinke tih promjena jer su gotovo sve žabe dan prije potresa napustile ribnjak, koji je ujedno bio i lokacija potresa.

Otkrili su da su životinje koje žive u blizini podzemnih voda vrlo osjetljive na hemijske promjene, koje nastaju zbog otpuštanja čestica Zemljine kore i njihove reakcije s česticama vode.

- Životinje imaju svojevrstan seizmički senzor i čim osjete opasnost počinju se neobično ponašati i bježati - rekao je voditelj studije, Friedemann Freund iz NASA-e.  

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )