FOTO: pixabay

Život na Mjesecu? Danas, naravno, ne! Mjesec je sasvim negostoljubiv. Njegova atmosfera, ako se ona uopšte tako može nazvati, rjeđa je od vakuuma koji se pravi u zemaljskim laboratorijama. Mjesec je suv, izložen zračenjima iz kosmosa, izubijan i izrovan meteoritima i uopšte oskudjeva svime što je za život neophodno.

Ali u prošlosti nije uvijek tako bilo. To je zaključak istraživanja astrobiologa objavljen u časopisu Astrobiology. Naučnici su izučavali rani period postanka Mjeseca. Po danas prihvaćenoj teoriji Mjesec je nastao nakon sudara Zemlje i masivnog tijela, protoplanete (kojem su astronomi nadenuli ime Theia) prije više od četiri milijarde godina. Od tog udara u okolni prostor je razvejana velika količina materijala  koji je sadržao i znatne količine vodene pare. Od te smješe je vremenom nastao naš satelit - sa dovoljno atmosfere i bazenima vode na tlu. U to vrijeme radili su i vulkani što je pomoglo da se u atmosferu izlije i znatna količina vodene pare zarobljene u unutrašnjosti Mjeseca. 

Vulkanska aktivnost je vremenom presahla te se i atmosfera razvejala u okolni međuplanetarni prostor pa se Mjesec (slično je bilo i sa Marsom) osušio i ostao bez vode. Međutim taj „vlažni“ period Mjeseca je trajao čitavih 500 miliona godina. Za to vrijeme Mjesec je bio izložen obilnim bombardovanjem asteroida koji su na njega isporučivali materijal pogodan za život. Sem toga, udari asteroida u Zemlju izbacivali su, sasvim je moguće, i primitivne bakterije od kojih su neke mogle da dospiju na Mjesec!

Čitav ovaj period trajao je suviše kratko da bi se na susjedu razvio život složeniji od jednoćelijskih organizama. Ali postoje dokazi da je lunarna voda još uvijek zarobljena unutar Mjeseca. Možda bi se neki fosilizovani mikrobi mogli naći u dubinama Mjeseca!? Astrobiolozi su skloni takvom zaključku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )