FOTO: null

Već krajem januara i početkom februara na mnogim semberskim imanjima počela je priprema rasadnika za proljećnu sjetvu i sadnju povrća.

Slavko Bojić(63) i njegova supruga Anka (60), među prvima su u Velikoj Obarskoj pripremili rasadnik za rani kupus. Slavko kaže da je nedavno ostao bez posla u PZS „Agrosemberija", nakon 33,5 godina rada u zadruzi.

„Ostavljen sam na cjedilu, ne samo ja, već veliki broj radnika koji imaju po dvadeset i više godina radnog staža. Obrađujem 2,5 hektara zemljišta, od čega je jedan hektar zakupljeno zemljište. Sadimo svake godine oko pola hektara kupusa i karfiola", kaže Slavko Bojić.

U prošloj godini visoke podzemne vode uništile su kupus na imanju Bojićevih, tako da nisu imali puno koristi od ovog posla. Ipak, nadaju se da će ova godina dobro ponijeti i da će cijene biti prihvatljive, te da će opravdati ulaganja u ovu proizvodnju.

Bojić kaže da mu na imanju pomaže još i sin, te da je srećan što je svojevremeno nabavio traktor i neophodnu mehanizaciju, tako da može vlastitom mehanizacijom obraditi zemljište na svom imanju. Bojić kaže da se od poljoprivrede, kao i od svakog drugog posla, u ovim vremenima teško živi.

Na području Semberije povrće se svake godine sadi na površini od oko 4.000 hektara zemljišta, dok se pod plastenicima nalazi oko 350 hektara.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )