FOTO: null

,,Noć knjige,, utoliko je značajna što je to prilika da se kaže da knjizi treba posvetiti cijelu godinu. Jer, bez knjige ni pojedinac ni nacija nisu potpuni, nisu to što bi trebalo da budu.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" književnik Ranko Pavlović iz Banjaluke u susret obilježavanju kulturne manifestacije "Noć knjige" u Banjaluci i regionu koja će biti održana 17. juna od 17 do 22 časa.

Domaćin četrnaeste manifestacije biće "Lagunini" klubovi čitalaca, a kada je riječ o Banjaluci, sve poslovnice knjižare "Kultura". "Noć knjige" organizuju u 26 gradova u Srbiji i regionu, na više od 50 lokacija. Regionalni karakter manifestaciji daju "Lagunini" klubovi čitalaca u Banjaluci, Tuzli, Sarajevu, Podgorici i Nikšiću.

Ipak, Pavlović ističe da je neophodno da se ovom prazniku književnosti pridruže i mnogi drugi.

- Neophodno je da širom otvorimo vrata svih kulturnih institucija kojima je zadatak i to da popularišu knjigu. To su prvenstveno centri za kulturu - kazao je Pavlović.

Takođe, kaže ovaj književnik, stiče se utisak da "činimo sve da knjigu protjeramo i iz škole".

- Nije davno bilo kada su pisci bili česti gosti obrazovnih ustanova, a sada su njihove posjete đacima postale maltene "incidentni" slučajevi. Zaboravljamo da živa riječ književnika može učiniti više na popularizaciji knjige i razvijanju navike čitanja, više nego ko zna koliko predavanja i sličnih aktivnosti - napominje Pavlović.

Podsjetio je na značaj kakav je nekada davan pisanoj riječi.

- Često smo govorili, a sve više zaboravljamo, da je knjiga veliki prijatelj, pa se prema njoj moramo i prijateljski odnositi - ističe Pavlović.

Ipak, iz beogradske Izdavačke kuće "Laguna", koja je i organizator ove manifestacije, poručuju da će ovo biti prilika "da se po najpovoljnijim cijenama kupe najnoviji svjetski hitovi, knjige domaćih autora, literatura za djecu i druga izdanja".

- Kada su u pitanju popusti na naša izdanja, za kupovinu jedne knjige biće 25 odsto, za dvije 30, za tri 35, a za četiri i više knjiga 40 odsto. Knjige ostalih izdavača biće snižene za 15 odsto - kazali su iz "Laguninog" kluba čitalaca u Banjaluci.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )