FOTO: screenshot

Akumulator je jedan od najvažnijih dijelova automobila i njegov kvar može jako da frustrira vozače, pogotovo u hladnijim mjesecima koji su pred nama, kada akumulatori pokazuju najveće slabosti. Ali koliko zapravo traje prosječan akumulator i kada biste ga trebali provjeriti?

Prema njemačkom auto klubu ADAC-u, možete očekivati ​​da će akumulator vašeg automobila trajati četiri do pet godina. Nema razlike između različitih tipova automobilskih akumulatora, kao što su gel ili akumulatori bez održavanja. Ali kako se konvencionalni automobilski akumulator uopšte kvari?

Nažalost, automobilski akumulator ne traje vječno. Razlog tome je što je, kao i kod svake baterije, broj ciklusa punjenja i pražnjenja ograničen. Osobito zime jako opterećuju akumulator automobila. Kad je hladno, kemijske reakcije unutar baterije odvijaju se sporije.

Pražnjenje takođe stvara olovni sulfat u bateriji. Ovaj olovni sulfat stvara kristale ako baterija nije potpuno napunjena. S vremenom se ti kristali spajaju i stvaraju sve veće naslage. To smanjuje aktivnu površinu elektroda, što zauzvrat dovodi do slabijeg odziva.

Nakon otprilike četiri godine, toliko je područja baterije postalo neupotrebljivo da možete primijetiti njeno značajno smanjenje performansi. Vibracije tokom vožnje mogu uzrokovati otpadanje kristala s elektroda koji zatim stvaraju sloj na dnu ćelije. Ako ovaj sloj postane dovoljno visok da dodiruje dvije elektrode, dolazi do kratkog spoja i baterija je trajno uništena.

Koji akumulator traje duže?

Ako trebate kupiti novi akumulator, provjerite u uputstvu za upotrebu automobila koji tip smijete da koristiti. Raspon cijena za automobilske akumulatore je širok. Možete dobiti jeftine modele za oko 50 evra, a skupo ne znači uvijek bolje, a jeftino ne znači uvijek lošije. Prije nego odaberete jednu, uporedite baterije po recenzijama na internetu i zatražite savjet prodavača.

Kako produžiti trajanje?

Zvuči nelogično, ali redovnoo čišćenje automobila zimi zapravo može da produžiti trajanje akumulatora. Razlog tome je što zbog vlažne prljavštine može doći do spojeva struje koji će uzrokovati lagano pražnjenje baterije. Zimi takođe ne biste trebali nepotrebno grijati bočna ogledala ili zadnje staklo jer to jako opterećuje akumulator. Takođe, velike potrošače uključite samo dok motor radi. Među njih spadaju imuzički sistem i svjetla automobila.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )