FOTO: null

Ključeve socijalnih stanova u dvije novoizgrađene zgrade naredne sedmice će dobiti 28 porodica iz Bijeljine, koje trenutno žive u nehumanim uslovima.

Sa simboličnom mjesečnom kirijom koja će iznositi od 17,5 KM do 22,5 maraka, oni će konačno dobiti topao dom u Amajlijama i Novom naselju. Vlasnik stanova je grad, a korisnici su izabrani, između ostalog, na osnovu kriterijuma stambenog i socijalnog statusa.

- Zakup stanova će koštati pola marke po metru kvadratnom, a stanari će uz to biti obavezni da plaćaju troškove režija. Oni će ovdje živjeti bez vremenskog ograničenja, odnosno dok god budu poštovali uslove - rekao je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Bijeljine Slavko Bašić.

On je dodao da se za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih lica koristi nekoliko lokacija na području ovog grada.

- Budući stanari zgrade u Amajlijama su trenutno smješteni u takozvanom Sivom domu i jednom stanu za socijalno stanovanje koji je osposobio Centar za socijalni rad. Sivi dom je u katastrofalnom stanju, iako u njemu živi 19 osoba i zato je veoma važno da se što prije smjeste u nove stanove - istakao je Bašić.

On je dodao da će u zgradi u Novom naselju krov nad glavom dobiti romske porodice. Prema Bašićevim riječima, zgrade su završene i samo se još čeka upotrebna dozvola.

- Zgrada u Amajlijama ima 16 stanova površine od 35 do 45 kvadrata, a korisnici su već odabrani putem konkursa. S obzirom na to da je dio radova finansirala organizacija "Hilsferk", sa njima smo se dogovorili da korisnicima uručimo ključeve 17. novembra - rekao je Bašić i dodao da bi isti dan trebalo da budu useljene i romske porodice, za koje je obezbijeđeno 12 stanova.

Infrastrukturu, odnosno zemljište za izgradnju i neophodnu dokumentaciju, obezbijedila je Gradska uprava u Bijeljini.

Kako ističe Bašić, ovo je pionirski poduhvat i novi vid stanovanja, koji nije toliko zastupljen na našim prostorima.

Ipak, dodao je on, situacija je daleko od one u zapadnim zemljama. Kako navode u Centru za socijalni rad, sve je više onih koji se ovoj ustanovi obraćaju da bi im bilo riješeno stambeno pitanje.

Prema podacima organizacije "Hilsferk", koja u BiH sprovodi projekat stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih, oko 30.000 porodica u BiH nema krov nad glavom.


Ugovor

Ugovor o korišćenju stanova se raskida ako stanar trajno riješi stambeno pitanje, ako dostigne određen nivo primanja, ako ne izmiruje obaveze prema javnim preduzećima. Ugovor može biti raskinut ako stanar ne plaća kiriju ili ako nepravilno koristi ovu imovinu, nakon čega se raspisuje javni konkurs za izbor novih korisnika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )