FOTO: InfoBijeljina

Žetva pšenice, zasijane na 14.300 hektara u Semberiji u punom je jeku, a otkupna cijena pšenice još nije utvrđena. Dogovor nije postignut ni na drugom sastanku Udruženja semberskih poljoprivrednika, predstavnika Agrarnog fonda i Gradske uprave Bijeljina sa mlinoprerađivačima i otkupljivačima.

Ratari skladište hljebno žito i traže hitan sastanak sa predsjednikom Vlade, ministrom poljoprivrede i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara. Ako mlinari ostanu pri cijeni od 55 pfeniga spremni su na proteste i prosipanje pšenice, jer je za njih prihvatljiva cijena samo iznad 70 pfeniga.
 
Ratari koji su primjenili sve agrotehničke mjere imaju dobru žetvu. Prinos je osam tona po hektaru, kvalitet odličan, ali zarada je pod znakom pitanja jer je cijena nepoznata.

Mile Glišić primjenio je svu agrotehniku. Sa otkupnom cijenom manjom od 70 pfeninga neće pokriti ni uloženo.



"Cijene stalno rastu, dok cijena naših proizvoda stagnira. Mnogi će biti prisiljeni odustati od proizvodnje, tako da će naše oranice zarastati u šiblje i korov", kaže poljoprivrednik za InfoBijeljina.

Oni koji su u mogućnosti skladištiće ovogodišnji rod u mlinovima do povoljne cijene, ali veliki broj poljoprivrednika je zadužen, a za nekoliko mjeseci ih čeka novi ciklus proizvodnje.



Ogorčeni ratari ukrstili su koplja sa mlinarima. Cijena niža od 70 pfeniga za njih je ponižavajuća i vodi ih u minus, kaže i poljoprivredni proizvođač iz Broca Slaviša Rikanović.

"Kad smo pšenicu prodavali 2008. godine po 47 feninga, hljeb je bio 60 feninga. Ako bi sada kilogram pšenice koštao 80-ak feninga, mogla bi se smanjiti i cijena hljeba na marku, tako da bismo svi bili na dobitku i proizvođači i krajnji kupci", računa ovaj ratar. 

Poljoprivrednici traže hitan sastanak sa resornim ministrima i premijerom Srpske.



Predsjednik udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije Boško Radić kaže da će svaki ratar ostaviti 2 tone pšenice u prikolici koju će, ukoliko ne bude postignut dogovor sa nadležnima istresti. 

"Nije ovo ucjena, ovo je samo način da ukažemo na svoj težak položaj i da ne dozvolimo bilo kome da nas ucjenjuje", obrazlaže Radić. 



Ako ni to ne bude dovoljno, ratari će, najavaljuje on, na ulice i blokirati granične prelaze. 

Mlinari i otkupljivači u Srpskoj, koji čekaju na cijene u okruženju nisu se oglašavali. Istakli su da cijene pšenice u RS trebalo da bude  jednaka cijeni pšenice u Srbiji, uvećana za troškove transporta.

 

Vlada Srpske radi na obezbjeđivanju dovoljnih količina brašna za stanovništvo. U proteklih nekoliko mjeseci otkupljeno je 8.000 tona pšenice, a u narednih nekoliko sedmica biće otkupljene dodatne količine. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )