FOTO: pixabay

Žene se često žale da im je hladno na poslu - ali, kako se otkriva, nije samo 'hir' u pitanju...

Istraživači tvrde da se ženska produktivnost može unaprijediti kada je termostat podešen na više temperature, tvrdi nova studija, objavljena u žurnalu PLOS One, piše CNN.

Prethodna istraživanja otkrila su da većina modernih ureda ima sisteme klimatske kontrole koji su bazirani na metabolizmu prosječnog muškarca, dok je idealna temperatura za žene za 2.5 stepena Celzija toplija.

U istraživanju je sudjelovalo 500 žena i muškaraca koji su morali obavljati različite zadatke na različitim temperaturama.

Na višim temperaturama, žene bolje rade matematiku i zadatke verbalne prirode, dok na nižim temepraturama iste zadatke bolje obavljaju muškarci.

U toplijim uslovima žene značajno poboljšavaju učinkovitost, dok u obrnutom slučaju ne dolazi do značajnog pada muške produktivnosti. Testiranje je sprovedeno na temperaturama od 16.19 do 32.57 stepeni Celzija. 

"Naše istraživanje sugerira da bi kompanije u čijim uredima rade i sjede osobe oba spola mogle profitirati ako bi temperaturu podesile na veću od uobičajene", sugerira se u istraživanju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )