FOTO: null

Bijeljina - Njemački arheološki film pod nazivom „Žene vikinga - Sigrunin bijeg na Island“, koji prikazuje ulogu i društveni položaj žene u vikinškoj zajednici, otvorio je sedmu smotru arheološkog filma u bijeljinskom Muzeju Semberije.

Nakon ovog ostvarenja prikazan je i italijanski film "Drvodjelje i stolari u bronzanom dobu", koji prikazuje rekonstrukcije nekih elemenata stambenih objekata ljudi koji su živjeli u bronzanom dobu, tehnike gradnje i obrade drveta.

- Ovo je revija arheoloških filmova i istraživanja autora u posljednje dvije godine. Filmovi iz Srbije prikazuju najnovija iskopavanja u Sirmijumu, te u blizini Bele Palanke, gdje je prilikom izgradnje autoputa otkrivena ranohrišćanska bazilika - rekla je konzervatora u Muzeju Semberije Snježana Antić.

Ona je istakla da će projekcije filmova biti održavane svake srijede tokom februara u muzeju od 18 časova.

-        Publika će moći da pogleda deset filmova. Četiri iz Italije, tri iz Njemačke, dva iz Srbije i jedan iz Crne Gore - objasnila je Antićeva.

Sljedeće sedmice za publiku su pripremljeni filmovi o rimskoj i etrurskoj civilizaciji - italijanski "Verona, otvoreni grad - u traganju za Veronom rimskog doba", "Zora Etruraca - aspekti i svjedočanstva vilanovske kulture" i srpski "Purpurni Sirmijum".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )