FOTO: null

Žene na selu su poljoprivrednici, domaćice, majke i supruge koje nerijetko rade i po 15 sati dnevno na imanju i u kući i za to ne primaju platu, beneficije, a veoma često ostaju uskraćene za priznanje ili pohvale.

Život žena na selu opisala je Spomenka Švraka iz Vrbaške kod Gradiške, čije radno vrijeme svaki dan počinje u šest sati i završava kasno u noć, jer je obaveza u štali, njivi i kući previše. Radni dan im je ispunjen obavezama, a odmarati se mogu tek u večernjim satima kad pozavršavaju sve poslove.

- Na imanju imam 100 junica i muznih krava i ujutro čim ustanem hranim stoku i muzem krave. Zatim čistim po kući i pripremam ručak, a nakon toga idem u baštu ili na njivu i radim sve druge seoske poslove - priča Švraka.

Seoske obaveze ne znaju za vikende, neradne dane i praznike.

- Najveći problem jeste to što se na selu teško živi. Mlijeko je jeftino, podsticaji su slabi, ali radimo i guramo dokle možemo - priča Švraka.

Predsjednik udruženja "Osmijeh žena" iz Laktaša Danica Bartulić kaže da žene na selu za razliku od onih u gradu teže ostvaruju svoje ciljeve jer im ništa nije nadohvat ruke, počevši od ljekara, banaka, prodavnica, apoteka... Ona je objasnila da njihovo udruženje već godinama sprovodi aktivnosti na ekonomskom i socijalnom osnaživanju žena.

- Organizujemo radionice tkanja, vezenja, pletenja i pjevanja, a ove godine smo formirali i opštu žensku poljoprivrednu zadrugu - kazala je Bartulićeva i dodala da se posljednjih godina uglavnom interesuju za plasteničku proizvodnju.

Direktor Džender centra Vlade RS za jednakost i ravnopravnost polova Mirjana Lukač kaže da žene na selu uglavnom nisu vlasnici imovine, zbog čega im je otežano apliciranje za programe i projekte. Dodala je da ipak postoje pomaci, poput formiranja udruženja žena na selu putem kojih lakše mogu aplicirati za međunarodne ili projekte Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

- Putem Ministarstva poljoprivrede smo uspjeli izdejstvovati mjeru da žene, pored svih podsticaja koji se daju poljoprivrednim proizvođačima, budu posebna grupa u prioritetu za dobijanje subvencija - rekla je Lukačeva u petak na predstavljanju "Završne evaluacije Akcionog plana za unapređenje položaja žena na selu u RS do 2015. godine".

Ministarstvo poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS od 2009. do 2015. godine sprovelo je Program za unapređenje položaja žena na selu.

- Organizovali smo obuke za žene na selu koje su bile usmjerene na pokretanje malog biznisa i izradu biznis planova u sektoru poljoprivrede. Tokom sprovođenja programa 110 udruženja žena i zadruga je koristilo sredstva za razvoj svojih poslovnih aktivnosti - rekli su u Ministarstvu.

Za realizaciju ovog projekta utrošeno je 230.274 KM iz "Figap" programa i oko 700.000 maraka koje je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )