FOTO: null

BIJELJINA - Žene ne smiju ćutati i trpjeti nasilje, već moraju progovoriti i prijaviti ga jer će samo tako pomoći sebi, poručeno je danas u Bijeljini, gdje je Udruženje žena "Romkinja", u saradnji sa Udruženjem "Otaharin" i Lokalnim volonterskim servisom,

Predsjednik Udruženja "Romkinja" Begzada Jovanović rekla je Srni da žene treba ohrabrivati da prijave svaki oblik nasilja i da ih u tome ne smiju spriječiti ni stid, niti strah. 

"Sve žene, ne samo Romkinje, moraju da se oslobode predrasuda i prijave nasilje ako ga trpe. Žena nije ni rob, niti predmet na kojem bi neko trebalo da se iživljava. Treba da prekinu svoju patnju. Ako one ne prekinu taj lanac neće ni njihove kćerke, a ni unuke", naglasila je Jovanovićeva. 

Ona je navela da su Romkinje u veoma teškom položaju jer nisu ekonomski i socijalno osnažene, ne prijavljuju nasilje koje trpe jer ne znaju svoja prava, nisu edukovane. 

Jovanovićeva je dodala da ovo udruženje često organizuje edukacije o ljudskim pravima, o borbi protiv nasilja nad ženama, te istakla da ima nekih pomaka i da poneka žena i prijavi nasilje, ali da to još nije na zadovoljavajućem nivou. 

Članice ovih udruženja su na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića građanima Bijeljine dijelile i promotivni materijal, kao i poruke Romkinja u kojima od muškaraca traže da se izjasne o tome šta misle o nasilju nad ženama. 

Akcija je organizovana u okviru kampanje "16 dana aktivizma", globalne svjetske kampanje koju obilježava 1.700 organizacija u više od 100 zemalja svijeta. 

Kampanja je počela danas, a biće završena 10. decembra kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )