FOTO: glassrpske

BUKUREŠT - Rumunski javni servis TVR saopštio je da će zbog poništavanja glasova žirija te zemlje na Pjesmi Evrovizije razmotriti povlačenje sa takmičenja, kao i pokretanje sudskog postupka protiv Evropske radiodifuzne unije.


Ukazuju i na slične šablone glasanja kod drugih zemalja kod kojih nije došlo do poništavanja, na šta je ukazao i RTCG, čiji su glasovi žirija takođe poništeni, prenosi  RTS.

Rumunska televizija (TVR) je saopštila da se ne slaže sa obrazloženjem Evropske radiodifuzne unije (EBU) i da se TVR neravnomjerno tretira, budući da su još neke zemlje imale sumnjive glasove, a da im ništa nije poništeno.

U saopštenju se navodi da su članovi rumunskog žirija uredno došli pola sata pre početka žiri probe, dobili instrukcije da ne smeju da dele mišljenja sa drugim članovima i da shodno pravilima nisu mogli da napuste lokaciju 90 minuta od završetka nastupa, kao i da je samo dvoje ljudi u Rumuniji znalo rezultate glasanja žirija - notar i načelnik za glasanje, sve dok EBU nije sam objavio rezultate.

Ističu da je EBU trebalo ranije da ih kontaktira, a ne da im uskrati prezentovanje rezultata i zamijeni glasove na netransparentan način.

Rumunska televizija u saopštenju negoduje što zemljama poput Švedske nije ništa poništeno, i naveli su primjer da je Švedska u polufinalu dobila 12 poena od žirija iz Australije, Estonije i Malte, 10 od Belgije i da je upravo tim zemljama je švedski žiri dao najviše poene - 12 Australiji, 10 Estoniji, 8 Belgiji i 7 Malti.

Osim toga, iz TVR-a naveli su i primjer Belgije, koja je dobila najviše poena Švedske, Australije i Izraela, kao i da je Belgija je istim tim zemljama dala visoke poene, 7, 8 i 10.

Zbog ovog slučaja, TVR razmatra povlačenje sa Pjesme Evrovizije i pokretanje sudskog postupka protiv organizatora događaja.

Povodom poništavanja glasova reagovala je i Radio-televizija Crne Gore. U saopštenju Evrovizijskog tima RTCG navodi se da nakon objave EBU o navodnom neregularnom glasanju stručnog žirija u čak šest zemalja na Pjesmi Evrovizije 2022, žele da naglase da to nema veze sa Crnom Gorom i da se radi isključivo o, kako su naveli, „pretpostavkama koje nisu tačne, a nikako o provjerenim informacijama“.

I iz RTCG-a ukazuju na primjere glasanja žirija Švedske, Australije i Belgije i napominju  da je „statistički nemoguće izbjeći određena ponavljanja“, o čemu svjedoči glasanje navedenih zemalja.

-Zašto ove zemlje nisu izazvale sumnju, a jeste šest zemalja kod kojih nema tako direktnih ponavljanja, nije na nama da sudimo. Sa druge strane, u nekim od zemalja koje se nalaze na spisku EBU, organizator je gotovo u cjelosti promijenio raspored bodova u finalnoj večeri i, kako nam je rečeno, nije govorio istinu u direktnom TV prenosu, kad je Martin Osterdal, izvršni producent Evrosonga, lično saopštio glasove zbog navodnih tehničkih problema tokom uključenja osoba koje saopštavaju glasove lokalnog žirija - navodi se u saopštenju RTCG-a.

Dodaju da je glasove Crne Gore saopštila umjetnica Zombijana i da se „ocjena žirija gotovo u potpunosti poklopila sa konačnim rasporedom na finalnoj tabeli“.

-Kao što se može vidjeti na sajtu Evrosonga među zemljama koje su dobile glasove crnogorskog žirija, nema nijedne sa spiska iz polufinalne večeri. Na kraju, Pjesma Evrovizije je takmičenje koje ima svoju redovnu i brojnu publiku i koje gotovo uvijek prate razne intrige, koje, sigurni smo, doprinose i njenoj popularnosti - ističe se u saopštenju RTCG.

Televizija Polska takođe je objavila saopštenje u vezi sa glasanjem žirija na Pjesmi Evrovizije 2022.

Poljska se nalazi među šest zemalja čiji su glasovi žirija uklonjeni sa takmičenja i zameijenjeni EBU rezultatima „zasnovanim na prethodnim obrascima glasanja“.

U saopštenju koje je izdala TV Polska stoji da kategorički odbacuju sve optužbe na račun poljskih članova žirija kao neosnovane i apsurdne.

 -.Članovi poljskog žirija su glasali isključivo po svom osjećaju i nahođenju, ne vodeći računa ni o jednom algoritmu, pa ni o EBU algoritmu. Ocjenjujucći Ukrajinu sa najviše bodova, oni su izrazili svoju nezavisnost, a ne postoji bilo kakva veza između glasova koje su dali ostalim takmičarima i glasova koje je dobio naš predstavnik – naveli su.

Televizija Polska će narednih dana pokušati da sve razjasni sa predstavnicima Evropske radiodifuzne unije, koja je organizator Pjesme Evrovizije. Uručiće im protest i zahtjev da se poboljša transparentnost glasanja i dodjela bodova, „kako bi se ubuduće izbjegle nepotrebne zabune“.

Uz glasove iz ove tri zemlje zamijenjeni su i glasovi žirija Azerbejdžana, Gruzije i San Marina.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )