FOTO: visoko.ba

Izložba "Prvi kraljevi Evrope", na kojoj učestvuje oko 20 muzeja iz centralne Evrope i Balkana, među kojima je i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, biće svečano otvorena 31. marta u Field Museumu u Čikagu.

Kustos za rani srednji vijek Zemaljskog muzeja BiH Adisa Lepić istakla je za Fenu da je to međunarodna izložba koja će biti postavljena na 7.500 kvadratnih metara te da će sadržati stotine arheoloških predmeta iz bronzanog, bakrenog i željeznog doba koji se čuvaju u muzejskim kolekcijama centralne Evrope i Balkana.
 
Cilj projekta 

Cilj projekta je, dodala je Lepić, istražiti i kroz izložbu predstaviti razvoj političke hijerarhije tih regija te načine na koji su te regije iz ranih poljoprivrednih naselja prerasle u kneževine, kraljevstva i monarhije.
 
Lepić kaže da će se Bosna i Hercegovina predstaviti predistorijskom kolekcijom Odjeljenja za arheologiju.
 
- Poslali smo 13 predmeta iz bronzanodobne i željeznodobne provenijencije koji su datirani od najranije 7. vijeka do 4. vijeka prije nove ere. Predmeti koji su odabrani odražavaju društvenu moć i status pojedinca unutar prvih zajednica ovog prostora - kazala je.
 
Od svih predmeta, Lepić je izdvojila grobnu cjelinu ženske osobe sa vrlo bogatim prilozima koja je arheološki iskopana 1902. godine u mjestu Donja Dolina kod Bosanske Gradiške.
 
- Grob pripada jednoj relativno mladoj osobi koja je po broju i vrsti grobnih priloga vjerovatno uživala visoki status u svojoj zajednici - pojasnila je Lepić.
 
Najznačajniji predmeti

Ostali eksponati, dodala je, potiču iz mjesta kao što je Ribić kod Bihaća i Glasinac Ilijak kod Sarajeva.
 
Lepić navodi da će se svaka država, učesnica, predstaviti sa najznačajnijim predmetima u posjedu.
 
- Između ostalog, biće izložena čuvena bogata grobna cjelina sa lokaliteta Varna iz Bugarske, a sama izložba je najavljena uz izlaganje bronzanodobnog mača koji je izvučen iz rijeke Dunav u Budimpešti 1930. godine i čija se starost procjenjuje na oko 3.000 godina. Biti dio ovakve priče zvuči nevjerovatno - naglasila je Lepić.
 
Tri institucije

Izložbu organizuju tri institucije: Institut of the Study of the Acient Worls (ISAW), Field Museum of Natural History (FM) i Canadian Museum of History (CMH).
 
Početkom januara 2025. godine svi predmeti s izložbe će biti vraćeni u Zemaljski muzej BiH.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )