FOTO: gerila

Republičko javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv nekadašenjeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića, i još četiri lica, koje terete za za zloupotrebe tokom nabavki medicinske opreme teške više od milion maraka.

Osim  Zeljkovića,  u aferi "Korona ugovori" optuženi su i direktori firmi "Prokontrol" iz Banjaluke Slavko Bojić i "Promeding" iz Laktaša Dragan Dubravac, te vlasnik Turističke agencije "Travel for fan" Saša Marković. Optužnicom je obuhvaćen i Sani Crljić, bivši direktor banjalučke firme "Sineks laboratorija".
 
Republičko tužilaštvo će, kako je saopšteno, optužnicu dokazivati sa više od 100 svjedoka i dvije hiljade materijalnih dokaza.
 
Zeljkovića terete za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, primanje mita i nesavjesan rad u službi.
 
Prema optužnici on je kršio procedure javnih nabavki te proveo pregovarački postupak bez objave obavještenja za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača po cijenama višestruko većim od nabavnih.
 
Tako su, kako se između ostalog navodi u optužnici, maske Institutu isporučivane po cijeni višoj za 1.553,49 odsto u odnosu na nabavnu, a medicinska zaštitna odijela  po cijeni višoj za 351,38 odsto. Termalne kamere su Institutu naplaćivane po cijeni višoj za 198,30 odsto u odnosu na nabavne.
 
Bojića terete  za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju i zloupotreba u postupku javne nabavke, Crljića za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, Markovića za davanje mita i zloupotreba u postupku javne nabavke, a Dubravca zbog  produženog  krivičnog djela zloupotreba u postupku javne nabavke.
 
Iz Republičkog javnog tužilaštva saopštenoje da je nabavkom medicinske opreme po višestruko većim cijenama od nabavnih Branislav Zeljković je sebi nezakonito pribavio imovinsku korist u iznosu od najmanje 335.000 KM,  a Saši Markoviću i preduzeću „Travel for fun“ 578.780 KM, te Slavku Bojiću i firmi “Procontrol”  241.562,50 KM, dok je  Saniju Crljiću i firmi  „Sineks laboratorija“ pribavio nezakonitu imovinsku korist od 28.700,00 maraka. 
 
Zeljković je uhapšen 16. septembra prošle godine i u pritvoru je proveo pet mjeseci.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )