FOTO: InfoBijeljina.com

Na zdravstveno osiguranje, prema podacima za 2018. godinu, bilo je prijavljeno oko 919.000 osiguranih lica, rekli su za portal InfoBijeljina iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Kako su dodali iz Fonda, u strukturi osiguranika najviše je zaposlenih osiguranika, koji čine 37% osiguranika, zatim korisnici penzija čine 34% osiguranika, dok nezaposleni čine oko 22% osiguranika. Konkretno, u prošloj godini na osiguranje je bilo prijavljeno 142.700 nezaposlenih lica.

“Kao što je vidljivo, struktura osiguranika je nepovoljna jer zaposleni od čijih se doprinosa finansira gotovo kompletan zdravstveni sistem čine samo 37% osiguranika, dok preko 50% su penzioneri i nezaposleni čiji su doprinosi za zdravstveno osiguranje mizerni u odnosu na troškove zdravstvene zaštite, naročito najstarije populacije koja i najviše troši”, rekli su za portal InfoBijeljina iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Naime, kako dodaju iz Fonda, zaposleni su, uz inostrane osiguranike, jedina kategorija osiguranika čiji su prosječni prihodi od doprinosa za zdravstveno osiguranje veći od prosječnih troškova zdravstvene zaštite, dok sve ostale kategorije manje izdvajaju nego što troše za zdravstvenu zaštitu, odnosno njihov prosječni prihod je manji od prosječnog troška.

Uskladu sa zakonom, postoji više osnova po kojima se građani mogu prijaviti na zdravstveno osiguranje. 

Primjera radi, zaposlene na osiguranje prijavljuje poslodavac, penzionere Fond PIO, lica koja su socijalno ugrožena i nemaju primanja Centar za socijalni rad, nezaposleni se prijavljuju preko Zavoda za zapošljavanje i tako dalje. 

Takođe, lica koja ne mogu da se prijave ni po jednom drugom osnovu mogu da se prijave po takozvanom ličnom osnovu i sami uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )