FOTO: pixabay

Svakodnevno smo okruženi reklamama s kojih nam se smiješe snježno-bijeli zubi. Pomoću čestih namirnica osigurajte i sebi baš takve. Te namirnice nikako nisu zamjena za redovno održavanje i pranje zuba, ali će doprinijeti blistavom osmijehu i higijeni.

- Jabuke sadrže vlakna koja pomažu prirodnom čišćenju zuba i služe kao svojevrsni "masažer" za zubno meso. Kako sadrže mnogo prirodnog šećera, nakon konzumacije potrebno je isprati usnu šupljinu.

- Zelena salata, ali i kelj, špinat i celer, bogati su vlkanima i niskokalorični. Odlični su za uklanjanje zubnih naslaga, a sadrže i kalcijum koji prirodno jača zube. Važno ih je uvrstiti i u dječije obroke, a najzgodniji način je da ih narežemo na manje listiće i zatim spakujemo u sendvič.

- Mrkva zahtijeva više žvakanja što potiče proizvodnju pljuvačke koja prirodno čisti zube. Mrkva sadrži i B vitamine koji pomažu u borbi protiv gingivitisa. Mogu će ih je grickati ili dodati kuhanim jelima.

- Lješnici su prepuni zdravih masti, proteina i imaju isti učinak na proizvodnju pljuvačke kao i mrkva. Sadrže i puno kalcija koji održava zdravlje zuba.

- Sir je odličan saveznik zdravim zubima jer sadrži visok nivo folsfata i kalcija koji jačaju zube i kosti. Pomaže i održavanju pH vrijednosti u usnoj šupljini, što znači manje kiseline i karijesa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )