FOTO: null

Esma Redžepova, kraljica romske muzike i dobro srce makedonsko, preminula je juče u Skoplju nakon kratke i teške bolesti, a osim po muzici, ostaće upamćena kao humana žena koja je usvojila 48 djece.

Muzički je bila aktivna više od 55 godina, učestvovala je na velikom broju festivala i manifestacija širom svijeta, a u maju je promovisala monografiju o svom radu. Prije dvije sedmice Esma je primljena u bolnicu u teškom stanju.

U Makedoniji je smatraju istinskim muzičkim ambasadorom te zemlje u svijetu. Bila je udata za harmonikaša Stevu Teodosijevskog, a sarađivala je sa eminentnim svjetskim muzičarima.

Muzička legenda je zajedno sa suprugom odgajila je 47 sinova tokom 70-ih i 80-ih godina. Prije pet godina usvojila je i kćerku. Organizovala je više od 2.000 humanitarnih koncerata, donirajući novac za gradnju bolnica i sirotišta i pomažući žrtvama nesreća i ratova.

Uprkos tome što je imenovana počasnim predsjednikom makedonskog Crvenog krsta zbog izuzetne pomoći romskim izbjeglicama sa Kosova i Metohije, Esma je gledala da se njena pomoć dijeli nevezano za nacionalnost ili vjeru.

Održala je više od 22.000 solističkih koncerata u Makedoniji i inostranstvu. Godine 1976. u Gandinagaru, u Indiji, proglašena je za kraljicu romske muzike, što joj je dalo veliki motiv da neumorno radi.

Stvorila je više od 580 umjetničkih djela, što uključuje preko 100 singlova, 20 albuma i šest filmova. 

Esmini prijatelji i javne ličnosti iz regiona juče su se emotivno opraštali od muzičke legende. 

- Svet je izgubio jednu od najznačajnijih interpretatorki romske muzike i to je apsolutno veliki gubitak za našu kulturu i društvo uopšte - rekao je bubnjar Dragoljub Đuričić.

Rok kritičar i publicista Petar Janatović je kazao da je otišla autentična zvijezda "World music" scene.

- Redžepova je širila pozitivnu energiju na izuzetan umetnički način. Ona je bila neizmerno srećna na sceni i u životu okružena ljubavlju. Sećam se da sam je na jednom "Egzit" festivalu video na sceni kako ludo zabavlja te klince koji su došli u Novi Sad zbog rokenrola. Bila je autentična zvezda kakvih je danas malo na sceni - kazao je Janatović.

Lider "World music" grupe "Balkanika" pijanista i kompozitor Sanja Ilić istakao je da je u ranom djetinjstvu imao prilike da vidi i čuje koncert Redžepove na koji ga je odveo otac.

- Kakav je to nastup bio... Istovremeno euforičan i vrlo emotivan. Otišla je velika zvezda koja je imala lep i sadržajan život. Ostavila nam je muzičko blago na čuvanje - kazao je Ilić.

Esma je od 2013. nosila titulu makedonskog nacionalnog umjetnika. U svom posljednjem intervjuu je pričala o planovima, ali je naglasila jedan detalj: "Ako budem živa i zdrava".

- Ako budem živa i zdrava, održaću koncerte u svim centrima bivše Jugoslavije. Zamislite da se 23.000 puta popnete na binu i siđete. To nije lako, a kamoli da toliko puta pevate. Kao devojčica sam bila vrlo nemirna i buntovna, a sa 11 godina već sam imala solističke koncerte. Vrlo retko pevam u klubovima, uglavnom nastupam u dvoranama i to pred inostranom publikom koja nema veze sa Balkanom - govorila je tada Esma.

Dvije nominacije za "Nobela"

Esma je život posvetila pjesmi i humanitarnom radu i to je radila sa toliko ljubavi i uspjeha da je dva puta nominovana za Nobelovu nagradu - prvi put 1987. godine kao kandidat Crvenog krsta Jugoslavije, a drugi put na inicijativu Svjetske organizacije Roma. Poznato je da se svim snagama borila za bolji status Roma u svijetu.

Nasljednica Eleonora

Pored 47 sinova, imala je samo jednu kćerku, a mezimicu je usvojila prije pet godina i zove se Eleonora Mustafovska. Kćerka će naslijediti Esmu u pjevačkoj karijeri. Pjevačica je govorila da se njih dvije slažu odlično, baš kao majka i kćer. Bila je oduševljena Eleonorom i za nju je imala samo riječi hvale.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )