FOTO: infobijeljina

Drastična poskupljenja tegli, poklopaca i ostalog repromaterijala potrebnog u kompanijama koje se bave preradom i konzerviranjem voća i povrća, dovešće do toga da cijene ovih proizvoda na domaćem tržištu budu veće i za 50 odsto, smatraju sagovornici "Nezavisnih".

Perica Tanasić, vlasnik kompanije "Tanasić" iz Dvorova, kod Bijeljine, koja se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća, rekao je da problem predstavlja nabavka repromaterijala, kao što su staklene tegle, poklopci, jestivo ulje i ostale stvari koje služe za proizvodnju.

"Tegle i poklopci su poskupjeli više od 100 odsto, ali je i problem što ih nema na tržištu. Trenutno se nekako snalazim na tržištu i nabavljam ih", kazao je Tanasić.

Istakao je da je kupcima najavio novi cjenovnik na kojem su cijene veće od 20 do 50 odsto i koji će se koristiti od idućeg mjeseca.

"U toku ovog mjeseca kupci mogu po starim cijenama uzimati robu kako bi napravili neki lager i zalihe, iako za te pare ja ne mogu napraviti novu robu, ali eto da izađem u susret i snosim i ja teret tih poskupljenja", naglasio je Tanasić.

Stevo Filipović, direktor kompanije "Sava Semberija" iz Bijeljine, kazao je za "Nezavisne" da je prevoz poskupio, kao i skoro sve sirovine koje se koriste da bi napravili gotov proizvod.

"Imamo poskupljenje naše ambalaže, konkretno limenki u koje pakujemo gotove proizvode, voće i povrće. Za jedan dan limenka je poskupjela 115 odsto. Mazut je otišao sa 600 na 1.700 KM po toni, a ulje s prošlogodišnjih 1,37 na 5,17 KM. Folije, kutije i ostalo od 100 do 300 odsto su otišli", ističe Filipović.

Kako je naglasio, problem je što u čitavom regionu postoje samo dva proizvođača staklene ambalaže.

"Pitanje je kakva će situacija biti i da li će ugovorene proizvode fabrike moći isporučiti. Mnogo je kompleksnih dešavanja na koja ne možemo da utičemo u smislu da bismo napravili projekciju cijene. Mi napravimo kalkulativnu cijenu za naš proizvod i ta kalkulacija već sutradan nije dobra, jer se cijena za 24 časa promijeni", pojašnjava Filipović i dodaje da će morati povećati cijene svojih gotovih proizvoda.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )