FOTO: null

Bez električne energije ostala su sela na području Bileće i Gacka, dok u Nevesinju struje nema u 25 sela. Električnu energiju i dalje nema više od 50 sela u opštini Sokolac.

Na području Srpca, proglašena je vanredna situacija zbog kvara na crpnoj stanici "Ina" koja ne može primiti svu vodu. Vodostaj Save u Gradišci je u porastu, ali je situacija pod kontrolom.

Zbog kvara na 35-kilovoltnom dalekovodu Gornji Zalukovik, kompletno područje opštine Han Pijesak već 26 časova nema struje i vode.

U bijeljinskoj "Elektrodistribuciji", koja pokriva područje Han Pijeska, Srni je rečeno da struju nema oko 35 sela na području ove lokalne zajednice, uključujući i centar opštine.

Prema njihovim navodima, uzrok kvara je mokar snijeg koji se lijepi za užad, kao i polomljena stabla koja padaju na elektro mrežu ili pod teretom snijega dodiruju mrežu.

Bratunac i veći broj sela u toj i srebreničkoj opštini već nekoliko časova su bez struje zbog kvarova na elektromreži.

Radnici "Elektrodistribucije" su na terenu, ali u ovoj firmi nisu mogli dati odgovor kada će se normalizovati elektrosnabdijevanje, jer je riječ o većem broju kvarova na razuđenoj elektromreži.

Urbani dio Srebrenice, nakon nekoliko kraćih prekida u elektrosnabdijevanju tokom noći, danas ima uredno napajanje strujom.

U srebreničkoj opštini i dalje je većina lokalnih puteva u brdskom i planinskom području neprohodna, jer snijeg i dalje pada i brzo zatrpava i pročišćene putne dionice.

Regionalni putevi u ove dvije opštine su prohodni, ali se saobraćaj odvija otežano zbog vode i raskvašenog snijega na kolovozima.

Obilne padavine nisu prouzrokovale izlivanje rijeka Drine, Sapne i Hoče iz svojih korita na području zvorničke opštine, potvrđeno je danas u Opštinskom štabu civilne zaštite Zvornik.

U zvorničkoj "Elektrodistribuciji" potvrđeno je da je trenutno 80 odsto elektromreže bez struje, odnosno bez električne energije su naselja Kamenica, Grbavci, Drinjača, Polom, Sopotnik, Đevanje, Novo Selo, Uzovica, Kula Grad, Karakaj, Čelopek, Tršić, Tabanci, Lokanj, Bare, Gornja Pilica, Radonjići, Ivanići, Kozluk, Branjevo, Šepak, Roćević i Caparde.

U posljednja 24 sata najviše najviše padavina zabilježeno je u Trebinju 124 litra po metru kvadratnom, zatim u Bileći i Foči 50 litara po metru kvadratnom, Han Pijesak 48 litara, Rudo 38, Bijeljina 25 litara po metru kvadratnom.

Zbog snijega otežan je saobraćaj širom države. Poteškoće vozačima pričinjava i jak vjetar koji stvara snježne nanose, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Na putnim pravcima Rogolji - Mliništa, Čađavica - Srpske Toplice, Strojice - Novo Selo i Karanovac - Kneževo - Turbe, osim jakih snježnih padavina, poteškoće pričinjava i vjetar koji stvara snježne nanose.

Otežano se saobraća na magistralnom putu Vlasenica - Han Pijesak, preko prevoja Han Pogled, jer je kolovoz sužen i zasnježen.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na snazi je zabrana kretanja preko planinskog prevoja Romanija /Sokolac - Rogatica/ i Han Pogled /Vlasenica - Han Pijesak/.

Na magistralnom putu Obodnik - Klupe - Teslić, preko planinskog prevoja Borja, preporučuje se upotreba lanaca za snijeg za teretna vozila, a ta preporuka važi i za ostale planinske prevoje.

Regionalni put Ulog - Klanci neprohodan je zbog snježne mećave i visokih smetova.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske upozoravaju na oprez zbog obilnih padavina navodeći da će na jugu najviše padati kiša, na sjeveru kiša i susnježica, a u ostalim predjelima snijeg uz porast snježnog pokrivača.

Najviše padavina će biti od centralnih predjela do istoka i u tim predjelima će se nastaviti porast snježnog pokrivača.

Na krajnjem zapadu i jugu biće pretežno suvo. Popodne padavine postepeno prestaju i na sjeveru, doći će i do djelimičnog razvedravanja uz povremene sunčane periode. Slab snijeg će i dalje padati samo na istoku i na planinama u centralnim predelima.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )