FOTO: null

BIJELJINA, Zbog dodatnih rezervisanja Pavlović International banka iz Bijeljine prošle godine je prikazala gubitak od 17,2 miliona KM. U banci objašnjavaju da su u 2016. godini „iščistili“ svu nekvalitetnu aktivu formiranjem rezervi na plasmane koji se ot

„Ovako nastali gubitak predstavlja značajnu rezervu, jer će se naplatom kredita najveći njegov dio vratiti u prihode narednih godina. Smatramo da je normalno da svaki pravni subjekat u svom poslovnom vijeku ostvari i negativan rezultat, pri čemu je najvažnije da ima dovoljan kapital kojim to može apsorbovati i ozbiljne planove za buduće poslovanje“, saopšteno je danas iz Pavlović banke.

Ističu da Pavlović banka ima solidnu finansijsku strukturu, te da je potpuno solventna i likvidna. Tvrde i da depoziti banke, naročito stanovništva, od oktobra 2016. godine bilježe konstantan trend rasta.

Iz Pavlović banke su podsjetili da je banka dokapitalizovana u 2015. godini sa tri milion KM, a u 2016. godini sa šest miliona KM, tako da ukupan akcionarski kapital iznosi 32,3 miliona.

„Pored toga, banka raspolaže rezervama formiranim iz dobiti ranijih godina u iznosu od 4,6 miliona KM, koje će se iskoristiti za pokriće gubitka, tako da će se preostali dio gubitka od 12,6 mil KM pokriti akcijskim kapitalom“, ističe se u saoštenju.

Navode i da će banka nakon pokrića gubitka ostati dovoljno kapitalizovana i da će adekvatnost kapitala iznositi 13,1 odsto, a propisani minimum je 12 odsto. Akcijski kapital banke nakon pokrića gubitka iznosi 19,6 miliona KM.

Iz Pavlović banke poručuju da je u ovoj godini planirana nova emisija akcija u iznosu od 10 miliona KM, što će omogućiti brži rast aktive banke u narednim godinama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )