FOTO: null

Zbog otvaranja stečaja u Bobar banci nastala je prava panika među klijentima koji su podigli kredite.

Kako Zakon o stečaju predviđa da svi dužnici, sa otvaranjem postupka treba odmah da izmire obaveze, nikom nije jasno šta ih čeka. Onima koji se brinu ništa novo nije imao da saopšti ni stečajni upravnik Lazo Đurđević koji kaže da tek treba da prouči situaciju.

Vodio je desetine stečajnih postupakja ali prvi put stavlja tačku na sudbinu jedne banke, pa kaže da tek treba analizirati novi zakon. Drugi stečajni upravnici sa liste tvrde da zakon ništa nije precizirao.Tek slijedi skupština povjerilaca i prijava potraživanja.

“Nakon toga će stečajni upravnik podnijeti izvještaj kada će se vidjeti kakav on model želi da provede. Mi nemamo poseban zakon u Republici koji bi striktno regulisao kako se vrši taj postupak odnosno kako se provodi taj postupak nad bankom”, kaže Goran Radivojac, stečajni upravnik.

Goran Radivojac kaže da scenario od kojeg strahuju klijenti koji redovno vraćaju kredite nije realan. Veći problem Bobar banke su oni koji svoje dugove nikada nisu ni vraćali pa stečaj za njih znači prinudnu naplatu.

“Oni koji izmiruju svoje obaveze mislim da nemaju razloga za brigu budući da imaju sovje ugovore odnosno ugovore o kreditu koji su validni i tu možemo očekivati neku praksu slučnu praksu koja j ustanovljena odnosno koja funkcioniše kod mikrokreditnog društva Sinergija ovde iz Banjaluke”, ističe Radivojac.

Pokretanje stečaja u Bobar banci naložio je Okružni privredni sud u Bijeljini nakon što postupak likvidacije nije dao očekivane rezultate u pogledu naplate. Po podacima likvidacionog upravnika banke, od prije nekoliko mjeseci, na naplatu bi moglo dospijeti oko 27 miliona kredita, od čega su krediti pojedinaca oko 4,5 miliona, a ostalo su zajmovi pravnih lica.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )