FOTO: null

U Bosni i Hercegovini ima 58 graničnih prelaza s Hrvatskom, a znatan broj malih prelaza u Krajini i Hercegovini nije u funkciji, pa građani koji žive na tim rubnim područjima imaju silne probleme, jer veliki broj njih radi u susjednoj Hrvatskoj i svakodne

Međutim, to i nije jedini problem. Mnogo veći problem imaju građani u cazinskoj mjesnoj zajednici Tržačka Raštela, koja je smještena na rijeci Korani i graniči s Republikom Hrvatskom u dužini od 12 kilometara.

Jasmin Emrić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ističe da već 15 godina most ne spaja već razdvaja komšije i prijatelje Tržačkih Raštela i Kordunskog Ljeskovca u dvije države od njihovih imanja.

"Ovaj most je od završetka rata do danas zatvoren i zapušten, zbog čega nikad nije profunkcionirao kao malogranični prijelaz, a tako potreban za građane obje strane granice. Veliki problem imaju građani u Unsko-sanskom kantonu, ali i u Republici Srpskoj koji žive na području Krajine. Na graničnom prelazu Maljevac velike su gužve vikendom, jer građani s ovog područja uglavnom rade u zapadnoj Evropi i vikendom se vraćaju kući. Znaju satima čekati na graničnom prelazu da prođu i dođu svojim domovima", tvrdi Emrić.

Ističe da non-stop u parlamentu postavlja jedno te isto pitanje i da od nadležnih još nikad nije dobio odgovor kada će izgraditi prelaz u Tržačkoj Rašteli.

"Hrvatska je svoj posao završila i do njih nije, nego do nas. Oni su izgradili moderan i funkcionalan prelaz, a u BiH još niko ništa nije počeo raditi", kaže Emrić i tvrdi kako bi to riješilo problem oko 22.000 građana koji koriste prelaz Maljevac.

Naglašava da ljudi koji žive na području Tržačke Raštele već 15-20 godina nisu obrađivali svoju zemlju koja je u susjednoj Hrvatskoj.

"Jednostavno je to nemoguće jer dio imanja je na teritoriji druge države, a problem bi se mogao riješiti kada bi se poštovao Sporazum o međudržavnoj i međugraničnoj saradnji", ističe Emrić, te tvrdi kako Međudržavna komisija za granične prelaze, koja je sastavljena od članova iz BiH i Hrvatske, na pravi način ne radi svoj posao.

Načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević izrazio je nadu kako će u što skorije vrijeme započeti radovi u vezi s izgradnjom i uređenjem malograničnog prelaza između BiH i Hrvatske, u blizini mjesta Tržačka Raštela.

"U posljednjih deset godina mi potenciramo ovaj problem i on je sada nadomak rješenja. Nadamo se da će nadležne institucije obezbijediti novac i da će već iduće godine biti okončani radovi na uređenju prelaza i s naše strane", istakao je Ogrešević.

Božo Zovko, predsjednik Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, ističe da ova komisija može donositi samo privremena rješenja, te da je svjestan problema koje imaju građani koji žive u blizini ili na samoj granici.

"Privremeno smo otvorili prelaz u Kozarskoj Dubici i Gabeli u Hercegovini, ovih dana treba da obiđemo još neke prelaze, pa i onaj u Tržačkim Raštelima, ali mislimo da na većini tih prelaza ne postoji infrastruktura", kaže Zovko, te tvrdi da su sva rješenja privremena, te da stalna rješenja treba da budu urađena u Briselu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )