FOTO: null

Lizing kompanija "Heta" danas je ponovo blokirala bankovne račune BH erlajnsa zbog duga za nabavku dva aviona kupljena još 2005. godine.

"Veoma smo razočarani da Vlada FBiH nije ispunila svoje obaveze prema `Heta` i BH erlajnsu što je dovelo do ovakvog ishoda", rekao je direktor HETA Manfred Grem, navodeći da BH erlajns duguje "Heta" dvocifreni milionski iznos.

Grem je podsjetio da je u posljednjih šest mjeseci održan veliki broj sastanaka sa upravom BH erlajnsa te sa predstavnicima prethodne Vlade Federacije BiH /FBiH/, koja je u cijelosti vlasnik BH erlajnsa.

"Tokom ovih sastanaka dobili smo pisane garancije od tadašnjeg ministra saobraćaja i komunikacija FBiH da će do 31. marta, kao prvi korak, biti plaćen bar dio duga.  Vjerujući da će dati sporazum biti ispoštovan `Heta` je odmah odblokirala račun BH erlajnsa. Nažalost, do ove uplate nije došlo", objasnio je Grem.

On je dodao da u kontaktima sa novom Vladom FBiH nisu dobili nikakve garancije da će dug biti plaćen u skoroj budućnosti zbog čega je "Heta" bila prinuđena da ponovo blokira bankovne račune BH erlajnsa.

Grem je izrazio nadu da će nova Vlada pomoći da se dođe do najboljeg mogućeg rješenja za sve strane.

Krajem februara "Heta" je zbog duga od 7,5 miliona evra za nabavku dva aviona blokirala račune BH erlajnsu, ali je nakon dogovora sa tadašnjim fedralnim ministrom Enverom Bijedićem o isplati do 31. marta dijela duga u iznosu od milion  KM odustala od blokade. 

Lizing kompanija "Heta" u austrijskom je vlasništvu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )