FOTO: pixabay

Džošua Vajts sa Instituta za tehnologiju u Džordžiji predstavio je grafikon koji prikazuje proračun rizika širenja virusa. Pogledajte matematiku...

Kako se broj slučajeva oboljelih od COVID-19 povećava, rizik od izlaganja članova grupe virusu raste eksponencijalno u odnosu na veličinu događaja (okupljanja), kaže Džošua Vajts sa Instituta za tehnologiju u Džordžiji za National Geographic.

Gornji grafikoni prikazuju proračun rizika koji je Vajzs napravio kako bi predstavio taj fenomen. Ovde viđeni rizici prikazuju vjerovatnoću da se neko zaražen virusom, kao što je COVID-19, prisustvuje događaju, ako su oni ispunjeni nasumično pozvanim stanovnicima.

Matematika je jasna: rizik da oboljela osoba prisustvuje nekom događaju raste, kako sa brojem "gostiju", tako i sa brojem ukupnih slučajeva u državi. Vajts kaže da ova statistika opravdava sve mjere koje podrazumijevaju ograničavanje kretanja i okupljanja.

"Virus se brzo širi (kao što to i jeste slučaj kod pandemije)", kaže Vajts i dodaje, "Trebalo bi da budemo fizički distancirani koliko god je to moguće".

Vajts dodaje da rizik od širenja virusa korona takođe raste sa ukupnim brojem događaja jer svako okupljanje predstavlja potencijalnu opasnost od širenja virusa kada se skup raziđe i odnese virus dalje.

"Vaša večera za deset ljudi možda će proći sasvim u redu", kaže Vajts, "Ali na kolektivno ugrožava".

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )