FOTO: Muški magazin

Većina vozača na voskiranje gleda kao na nepotreban trošak i suvišan posao. I dok je u potpunosti tačno da ova mjera nije od suštinske važnosti, povremeno nanošenje voska svakako ima svoje korisne strane.

Upotreba voska nekoliko puta godišnje povećava dugotrajnost boje automobila. Stalna izloženost dejstvu sunčevih zraka čini da farba vremenom počinje da blijedi, a premaz na bazi voska upravo ima tu funkciju da zaštiti farbu od štetnog dejstva UV zraka.

Pozitivna strana voskiranja ogleda se i u samom efektu koji stvara, čineći da se limarija automobila presijava, što svakom vozilu daje atraktivniji izgled.

Vosak takođe pomaže u prevenciji ogrebotina i maskiranju već postojećih. Budući da je vosak vodootporan, ima sposobnost da štiti i od negativnog uticaja kiše.

Naime, budući da kiša nosi mnogo prljavštine u sebi, na limariji automobila mogu se pojaviti fleke nakon što voda ispari. Zaštitni sloj voska čini da se voda ne zadržava na limariji već da lakše sklizne sa nje, te za posledicu ima i manje naslaga prljavštine, koje kiša ostavlja za sobom. Uz to, prethodno voskiran auto biće lakše očistiti prilikom sljedećeg pranja.

Konačno, u zavisnosti od toga kada uvedete praksu voskiranja i koliko često je se pridržavate, vrijednost vašeg vozila u dobroj mjeri može biti očuvana tokom godina. Budući da automobili starenjem neminovno gube na svojoj vrednosti, voskiranje može pomoći da se ovaj proces uspori, navodi Auto Simple.

Održavana spoljašnost vozila vlasniku daje bolju pregovaračku poziciju prilikom prodaje i donosi prednost u odnosu na identično vozilo, podjednake starosti, ali kojem je boja izblijedila.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )