FOTO: null

U Sarajevu je danas predstavljen projekat konzervacijskih i restauracijskih radova na mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, koji bi u organizaciji Turske razvojne agencije /TIKA/ trebali biti okončani do kraja godine.

Načelnik Odjeljenja za urbanizam opštine Višegrad Miroslav Nešković rekao je novinarima da se ušlo u treću godina restauracije i sanacije mosta.

"Imali smo malih problema u vezi sa kamenom sedre i zakonskom regulativom, ali sve to u hodu riješavamo i nadamo se da će u ovoj godini ti radovi biti okončani. Domaća operativa bila je uključena na početku projekta na dovoženju kamena i ostalim radovima", naveo je Nešković. 

Nešković je rekao je da je, uz podršku opštine, otvoren kamenolom u višegradskoj Banji "Viline Vlasi" na lokalitetu odakle je vađen kamen za originalni most, te da će se dalji radovi izvoditi tim kamenom. 

"Ministarstvo prostornog uređenja i građevinarstva Republike Srpske izdalo je dozvolu za restauraciju, a turska Vlada finansira sve radove koje izvode turski inženjeri", precizirao je on.

Direktor Turske razvojne agencije /TIKA/ za BiH Husein Šanli podsjetio je da je 2004. godine potpisan Sporazum između BiH i Turske. 

"2013. godine se krenulo u restauraciju mosta, na samom početku su izvođeni radovi na temeljima, radovi pod vodom, a onda na lukovima do uzengija, tako da je 80 do 90 odsto radova završeno", istakao je on.

Prema njegovim riječima, dosta vremena je utrošeno zbog same statike stubova i nostivosti mosta, te radova pod vodom. 

"Nadamo se da će most, koji je u istoriji imao funkciju spajanja kultura, to biti i dalje, uz našu podršku", istakao je on.

Predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Dubravko Lovrenović ocijenio je da je ovo najveći i najznačajniji projekt takve vrste u poslijeratnoj BiH. 

"On je rezultat prethodnih istraživanja, značajna oštećenja su bila na pojedinim stubovima mosta koji je na Uneskovoj listi zaštićenih dobara. Vrijednost radova je u višemilionskim iznosu, a stručno su vrlo zahtjevni", pojasnio je on.   

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )