FOTO: NSRS

U završnoj riječi o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS u Narodnoj skupštini, ministar pravde Srpske Miloš Bukejlović je rekao da im nije namjera da uvedu cenzuru, zabrane slobodu izražavanja ili zaštite nosioce javnih fnkcija.

- Ovaj zakon u svakom smislu promoviše istinu, a tražiće se od svakog da stoji iza svojih riječi - naveo je Bukejlović.
 
Predsednik NSRS Nenad Stevandić je poručio da ovaj Nacrt zakona ima problematičnih odredaba, među kojima je visina novčane kazne, ali da je koncipiran za sve.

Naglasio je da bi uvrede i klevete trebalo da progone oni koji su žrtve, a ne država, ali je i dodao da je moguće da se ovaj zakon ne nađe u formi prijedloga u narednih šest mjeseci, čime bi on automatski bio smatran povučenim, ali je takođe ukazao na to da ga je moguće i usvojiti i konsenzusom.
 
Naglasio je da je najveća žrtva uvredi kleveti bio Milorad Dodik, predsednik RS i njegova porodica, ali i da su RS i njeni političari generalno često meta napada iz Sarajeva, poput tvrdnji da je RS genocidna tvorevina.

Poslanik SDS-a u NSRS Aleksandar Trninić je naglasio da javni prostor treba urediti, ali da je navedeno zakonsko rješenje represivno i loše sačinjeno. Navedeni nacrt, kaže, nije trebalo upućivati u skupštinsku raspravu.
 
Šef Kluba poslanika SNSD-a u NS Igor Žunić je naglasio da imamo zajednički cilj, ali da smo krenuli različitim putem.
 
- Želimo da imamo imamo zdravo informisanje, za to nam trebaju novinari, za to nam treba javnost. Ajde da svi zajedno učestvujemo u odbrani javne riječi - kazao je on.
 
Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP, naglasio je da je potreban zajednički rad, i poručio ministru da se povuče zakon.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )