FOTO: null

Okončani su radovi na obnovi čuvenog Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, a na proljeće će biti i svečano otvaranje.

Radovi na obnovi Mosta preko Drine, na istočnoj granici Bosne i Hercegovine, trajali su tri godine, a njihova vrijednost se procjenjuje na skoro deset miliona konvertibilnih maraka.

Projekt je finansirala Vlada Turske, a izvođač radova je građevinska firma ER-BU, koja je prije nekoliko godina bila izvođač radova na ponovnoj izgradnji Starog mosta u Mostaru.

Višegradski most jedan je od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika u BiH i na Balkanu iz perioda Osmanskog carstva, a građen je u periodu od 1571. do 1577. godine.

Most Mehmed-paše Sokolovića, koji je djelo jednog od najvećih osmanskih arhitekata Mimara Sinana, nalazi na listi svjetske baštine UNESCO-a od 2007. godine.

Direktor TIKA-e u BiH Huseyin Sanli podsjetio je da je TIKA OD 1995. godine do danas u BiH realizovala više od 700 projekata.

“Od njih je najvažniji i najskuplji projekat obnove Mosta Mehmed-paše Sokolovića. Most je jedan od najvažnijih objekata koji smo restaurirali u BiH uzimajući u obzir njegovu historijsku ali i materijalnu vrijednost”, rekao je za AA Sanli.

Podsjetio je da je protokol o restauraciji Mosta potpisan 2010. godine, a godinu kasnije je potpisan ugovor za izvođačima, dok su sami radovi na obnovi počeli u aprilu 2013. godine te da je njegova vrijednost procijenjena na oko deset miliona maraka. Sanli je kazao i to da je posljednja restauracija urađena 1961. godine.

“Most je važan za Višegrad, BiH ali i Balkan. Kao što znate i knjiga Ive Andrića je dobila ime po ovom Mostu. Na Mostu su urađene glavni stubovi prema dotoku vode na kojoj je Most i izgrađen. Takođe, urađeni su i svi arhitektonski radovi kao i ulazi na Most sa obje strane. Urađeni su i kameni podovi po kojima će građani šetati ali i okolina gdje se Most nalazi”, istakao je Sanli.

Naglašava da su u decembru završeni svi radovi na obnovi ovog historijskog objekta te da ostaje samo kontrola već urađenih radova.

“Ako bude suđeno planiramo na proljeće 2016. svečano i otvoriti obnovljeni Most. Tačan datum ne znamo ali najvjerovatnije će biti u maju. Želim reći da smo završili sa radovima”, poručio je Sanli.

Napominje da trenutno rade na nekim detaljima na Mostu ali da su završili sve radove na njemu kao i rasvjetu.

“Ostali su samo još i neki radovi na uređenju okoline. Do marta se neće ništa raditi, a nakon toga ćemo krenuti u kontrolu objekta”, pojasnio je Sanli.

Most Mehmed-paše Sokolovića spaja obale rijeke Drine u Višegradu, u blizini granice između Bosne i Hercegovine i Srbije i predstavlja jedno od najmonumentalnijih djela osmanske arhitekture u razdoblju od 15. do 19. stoljeća u Bosni i Hercegovini. Izgrađen je po naredbi Mehmed-paše Sokolovića, osmanskog velikog vezira od 1565. do 1579. godine, koji je bio porijeklom iz Bosne.

Most je postao svjetski poznat i zahvaljujući romanu “Na Drini ćuprija” za koji je bh. pisac Ivo Andrić 1961. godine nagrađen Nobelovom nagradom za književnost.

Most Mehmed-paše Sokolovića je u 20. stoljeću dobio i svoje krvave obrise. Tokom Drugog svjetskog rata, ali i tokom agresije na BiH 90-tih godina prošlog stoljeća, Bošnjaci su ubijani na tom mostu i bacani u Drinu, što potvrđuje i činjenica da su prilikom povlačenja vode iz jezera Perućac pronađeni posmrtni ostaci nekoliko stotina osoba.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )