FOTO: null

Međunarodne diplomate napustile su Potočare nakon obraćanja zvaničnika, odavanja pošte nastradalim i polaganja cvijeća u Memorijalnom centru, a delegacije iz islamskih zemalja prisustvovale su vjerskom obredu koji je uslijedio.

Ukopom fragmenata posmrtnih ostataka 127 ekshumiranih i identifikovanih osoba, nestalih 1995. godine, u sakralnom dijelu Memorijalnog centra završava se obilježavanje 21 godina od stradanja Bošnjaka iz Srebrenice i još nekoliko opština.

Na komemoraciji su govorili načelnik srebreničke opštine Ćamil Duraković, predsjednik Haškog tribunala Karmel Agijus, predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove Teodor Meron, ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, predstavnik porodica žrtava i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je u svom obraćanju istakao da se prošlost ne može zaboraviti, da je potrebna istina o ratnim događanjima u BiH da bi se gradila bolja budućnost i novim generacijama nudio mir i perspektiva te izgradnja zajedničke budućnosti.

Agijus je odao poštu porodicama žrtava, te poručio da samo priznavanjem prošlosti može biti biti postignuta budućnost istinskog i trajnog pomirenja.

Iako je riječ o komemorativnom skupu, prisutni su aplauzom nagrađivali govornike. Posebno snažan aplauz upućen je Čavušogluu koji je govorio na turskom jeziku, a nije bilo prevoda za posjetioce, osim simultanog za zvanice, ipak je njegov govor bučno nagrađen.

Osim zvaničnika iz institucija BiH i Federacije BiH, skupu su prisustvovali ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson, šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i zvaničnici iz arapskih zemalja uz koje i predsjednik LDP-a iz Srbije Čedomir Jovanović, te znatno manji broj predstavnika diplomatskog kora u BiH nego prethodnih godina.

Sve zvanice i delegacije položili su cvijeće kod spomen-obilježja u memorijalnom centru.

Skup u Potočarima protekao je mirno.

Posjetilaca komemoracije bilo je znatno manje nego prethodnih godina, ali je zato bilo više prosjaka i trgovaca, javio je dopisnik Srne.

Skup obezbjeđuje policija Republike Srpske uz podršku svih bezbjednosnih agencija u BiH.

Zbog održavanja ovog skupa na snazi je poseban režim saobraćaja na putevima prema Srebrenici i onima koji ne moraju preporučuje se da ne idu do 15.00 časova prema ovoj opštini.

Bošnjaci iz raznih krajeva, među kojima ih je najviše bilo iz Federacije BiH i Sandžaka, mirno napuštaju Potočare i Srebrenicu i u Memorijalnom centru ostaju članovi porodica pored grobova ukopanih, redari i radnici koji održavaju ovaj centar.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )