FOTO: null

U Srbiji se danas zvanično završava era analogne televizije i počinje digitalna, a srpski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ističe da je proces digitalizacije bio najbolja moguća investicija od koje će budžet Srbije prihodovati na

"Očekujemo da odmah nakon procesa digitalizacije raspišemo javni poziv za prodaju oslobođenog dela frekvencijskog spektra od kojeg očekujemo minimum 75 miliona evra, a maksimum 105 miliona evra", naveo je Ljajić. 

On je istakao da je digitalizacija najvažniji projekat u istoriji televizije i da je koštala 37 miliona evra, od čega je 10 miliona evra donirala EU. 

"Mnogi kažu da je važniji od onog kada smo sa crno-bele prešli na kolor televiziju. To je vrlo kompleksan posao koji je podrazumevao velika ulaganja i opremanje čak 208 emisionih stanica, od toga 43 koje su potpuno bile razrušene tokom NATO bombardovanja", rekao je Ljajić za RTS. 

On je istakao da je ugrađena najsavremenija moguća tehnika koju posjeduje svega šest zemaLja i da je Srbija u rekordnom roku obavila ovaj proces. 

"Nadam se da smo najveći broj građana uspeli da edukujemo kako da koriste set- top boksove i šta znači proces digitalizacije. Nije lako bilo ni stručnoj javnosti objasniti šta od ovog procesa dobijaju građani, šta država, a šta televizijski gledaoci", rekao je Ljajić. 

Digitalna slika trenutno je dostupna za 97,8 odsto stanovništva Srbije, a 95 odsto dovoljno je da bi se proces digitalizacije smatrao ispunjenim. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )