FOTO: null

Nakon uspješnog kapitalnog remonta, termoelektrana Ugljevik je ponovo u pogonu.

Urađena je i zamjena elektrofiltera, a ukupna vrijednost radova za stabilan rad elektrane je 41,5 miliona maraka.

Srpska je tokom prethodna tri mjeseca uvozila električnu energiju.

Nakon 110 dana zastoja počela je da radi termoelektrana Ugljevik koja proizvodi više od jedne trećine električne energije u Srpskoj.

Urađen je, prema obimu poslova i njihovom značaju, najveći remont u tridesetdvogodišnjoj eksploataciji objekta, u kome je, učestvovalo, 100 izvođača sa oko 1.200 radnika.

- Urađen je kapitalni remont turbine, kapitalni remont generatora, zamjena velikog dijela cijevnog sistema na kotlu, zamjena međupregrijača kotla. Svi radovi koji su prethodnih godina rađeni u nekom smanjenom obimu, ove godine su rađenu u maksimalnom obimu. Na cijelom sistemu kotla napravljeno je 8.500 varova, kaže Dragan Miljanović, rukovodilac radne jedinice Termoelektrana.

Tokom remonta urađena je i rekonstrukcija-zamjena elektrofiltera, čime je smanjena emisija čvrstih čestica i stvoreni potrebni uslovi za priključenje postrojenja za odsumporavanje koje će biti završeno za dvije godine.

- Prije izgradnje elektrofilterskog postrojenja imali smo emisiju i do 1.000 miligrama po normalnom metru kubnom, a sada ćemo imati do 50. S obzirom da naš ugalj ovdje u ugljevičkom abesbu ima oko 5 posto imali smo emisiju i do 20.000 miligrama sumpordioksida. Znači da će poslije izgradnje postrojenja za odsumporavanje biti eliminisano 99 posto, pojašnjava Milutin Tasovac, izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj termoelektrane Ugljevik.

Rok za izvođenje radova produžen je za 20 dana zbog dodatnih poslova na generatoru, ali je pogonska spremnost podignuta na najviši nivo.

Đorđe Popović, direktor Rudnika i termoelektrane Ugljevik, ističe da od pogonskog objekta termoelektrane očekuju stabilan rad u dugoročnom periodu, povećanu proizvodnju i benefite za društveno okruženje,  kao što je smanjenje zagađenja.

Tromjesečna pauza u radu termoelektrane iskorišćena je i za obezbjeđivanje zaliha uglja i rekonstrukciju rudarskih postrojenja što garantuje stabilan rad ugljevičke fabrike struje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )