FOTO: null

Četvrti Muzički festival klasične ruske muzike “Boljšoj”, koji je na Mećavniku, u Mokroj Gori, okupio oko 65 mladih talentovanih muzičara iz Rusije, Srpske i Srbije, svečano je zatvoren dodjelom nagrada.

Zlatnu matriošku u mlađoj kategoriji osvojila je Aleksandra Latinović, srebrnu Galina Nikolin, a bronzana je pripala Maslovi Ekatarini.

U seniorskoj konkurenciji zlatnu matriošku osvojio je Milosav Bojičić, srebrna matrioška pripala je Jani Momirović, a bronzana Mini Marčetić.

Učesnike je ocjenjivao žiri u sastavu pijanista Juri Rozum, profesor Zoran Komadina i dekan Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda LJiljana Nestorovska.

Predsjednik žirija Juri Rozum rekao je da ovaj festival predstavlja veliki korak u biografiji svakog učesnika.

“Volio bih da smo imali još matrioški jer je bilo mnogo uspješnih učesnika i olakšalo bi posao žiriju da smo mogli nagraditi više njih”, dodao je Rozum.

“Boljšoj” je svečano zatvorio osnivač Festivala Emir Kusturica, koji je rekao da treba povećati broj učesnika iz Rusije, da bi se prepolovilo to bratstvo između Srbije i Rusije.

Festival je, nakon dodjele nagrada, zatvoren koncertom srpskog violiniste Nemanje Radulovića sa ansamblom “Dabl sens”, koji je izveo djela Petra Iljiča Čajkovskog, Johana Sebastijana Baha i Dmitrija Šostakoviča.

Ovogodišnji festival otvorio je Zoran Todorović, jedan od najboljih lirskih tenora u svijetu, a nastupili su i pijanista Juri Rozum, te violončelista Narek Ahnazarjan pod upravom dirigenta Srboljuba Dinića.

U okviru Festivala održane su i radionice u kojima su svoja iskustva učesnicima prenosili Nemanja Radulović, Zoran Todorović, Juri Rozum i Narek Ahnazarjan.

Festival klasične i savremene muzike “Boljšoj” osnovao je reditelj Emir Kusturica 2013. godine. Osnovna ideja Festivala je podrška mladim talentima iz muzičkih škola i akademija sa teritorije Srbije i Republike Srpske, kao i mladim talentima iz regiona Rusije.

Generalni partner Festivala je kompanija “Gasprom njeft”.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )