FOTO: RTRS

Uručenjem nagrade "Drvo života" dramskom piscu i akademiku Dušanu Kovačeviću i dodjelom nagrada najboljim filmovima u takmičarskom programu večeras je na Mokroj Gori završen 16. Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf".

Glavna nagrada festivala “Zlatno jaje” dodjeljeno je izraelskoj rediteljki Tal Kantor za animirani film “Pismo svinji”.
 
“Srebrno jaje” dodjeljeno je rediteljki Dulmi Purev-Očir iz Mongolije za film “Snijeg u septembru”, a “Bronzano jaje” pripalo je mađarskoj rediteljki Ani Đimeši za film “Afrikat”.
 
Odluku je donio žiri koji su činili italijanska rediteljka Suzana Nikjareli, glumac Slavko Štimac i izraelski producent, reditelj i scenarista David Noj.

Nagrada za najbolju fotografiju “Vilko Filač” dodijeljena je Evanu Maragkoudakisu iz Grčke za ostvarenje “Na Kserksovom tronu” u režiji Evi Kalojiropulu.
 
Nagradu “Drvo života”, koja se dodjeljuje istaknutim stvaraocima za buduće filmove, akademiku Kovačeviću je uručio osnivač “Kustendorfa” proslavljeni režiser Emir Kusturica.
 
Kovačević rekao je da mu je čast što je na jednom od najvažnijih filmskih festivala na svijetu.
 
– Nagrada `Drvo života` važna je iz dva razloga. Prvi je što je to nagrada za moje dosadašnje filmsko stvaralaštvo, a drugi je da je ovo nagrada za buduće filmove, što je lijepa obaveza –  istakao je Kovačević.
 
Obraćajući se prisutnima, Kusturica je rekao da festival zatvara riječima – mislite na slobodu i tragajte za izgubljenom slobodom koja je nestala iz naših života.

Festival “Kustendorf” odlučio je da dodjeli i specijalno priznanje rediteljki iz Srbije Aleksandri Lazarovski za film “Više od života”.
 
Osim omaža posvećenog stvaralaštvu Dušana Kovačevića, u sali “Prokleta avlija”, posljednje večeri “Kustendorfa“, nastupio je ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu.
 
Oni su izveli tačku iz baleta “Ko to tamo pjeva”, nastao na osnovu Kovačevićevog scenarija za istoimeni film, na muziku Vojislava Vokija Kostića i u koreografiji i režiji Staše Zurovca.
 
Pod sloganom “Umjetnost iznad svega”, od 25. januara u Drvengradu je prikazano 27 filmova, od toga 14 u takmičarskom programu.
 
“Kustendorf” je tradicionalno u pet festivalskih dana ugostio značajne autore, glumce i muzičare, te brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz cijelog svijeta.
 
Svoja ostvarenja predstavili su studenti i mladi autori iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.
 
Radionice su održali gosti “Kustenodorfa” Suzana Nikjareli, Paolo Virci i Paolo Fjore Anđelini iz Italije, Gregorio Graciozo iz Brazila i Čije Hajakava iz Japana, nakon projekcija svojih filmova.
 
“Kustendorf” ima nekomercijalni karakter i održava se svake godine u januaru.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )