FOTO: infobijeljina.com

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske realizuje Program podrške zapošljavanju u vrijednosti od pet miliona maraka. Ovaj projekat, finansiran iz budžeta Republike Srpske, sprovodi se kroz tri komponente: zapošljavanje kod poslodavca, samozapošljavanje i prekvalifikacija.

Javni poziv za ovu godinu otvoren je do 30. septembra, a za programe obuke i prekvalifikacije korisnici mogu da konkurišu do kraja godine. 

U Bijeljini se tokom niza godina ovakva podrška zapošljavanju pokazala kao djelotvorna.

Sestre Mitrović iskoristile su pretprošle godine pomoć Zavoda za zapošljavanje za pokretanje samostalne ortačke radnje za izradu kolača po narudžbi. Finansijska podrška bila je presudna.

- Onima što tek započinju privatni posao svaki podsticaj je dragocjen. Zahvaljujući ovoj podršci i mi smo prelomile i usudile se da pokušamo. Nismo se pokajale. – kaže Milica Mitrović za portal InfoBijeljina. 

Već niz godina Zavod isplaćuje podsticaje za samozapošljavanje i zapošljavanje radnika u privredi u fiksnom iznosu, koji je ove godine 6.000 maraka. Novina su programi obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije preko verifikovane ustanove.

Viši stručni saradnik Zavod za zapošljavanje Bijeljina Željko Kusturić pojašnjava da poslodavac nalazi verifikovanu ustanovu koja vrši obuku, prekvalifikaciju, dokvalifikaciju određenih zanimanja kojih nema na evidenciji. Dodaje da verfikovana ustanova dobija 3.000 za lica koja se poslodavac obavezuje da će ih zaposliti nakon završene obuke.

Prethodni programi podrške zapošljavanju u Bijeljini pokazali su da svaki treći radnik ostaje u radnom odnosu, odnosno zadržava samostalnu djelatnost i nakon isteka obaveznog roka od jedne godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )