FOTO: null

Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini organizuje 2. avgusta Ilindanski sabor, u porti hrama Vaznesenja Gospodnjeg, u Požarnici kod Tuzle.

Za sve zainteresovane organizovan je besplatan prevoz autobusom koji kreće u 13.30 časova ispred Sabornog hrama Rođenja presvete Bogorodice na Ledincima u Bijeljini.

U Udruženju dodaju da je počela obnova hrama, koji je simbol stradanja više od 20.000 Srba protjeranih iz Tuzle, i da je ovo prilika da se što više raseljenih Tuzlaka okupi oko crkve u svom zavičaju.

Parohijska crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Požarnici kod Tuzle

Nije poznato kada je započeta izgradnja hrama u Požarnici. Ovaj jednobrodni hram sa zvonikom, pokriven limom, sagrađen je od sitne cigle i kamena. Hram je, 26. oktobra. 1896. godine, osvetio mitropolit zvorničko-tuzlanski G. Nikolaj Mandić.

Pravoslavni hram u Požarnici, je u toku građanskog rata u BiH (1992-1995) porušen. Srušen je zvonik i oltarska apsida, a cijeli hram je rastrešen i u ruševnom je stanju. Od tada više nije bezbjedan i uslovan za bogoslužbenu upotrebu, a od 2004. godine bogosluženja se služe u Svetosavskom domu koji je preuređen u bogoslužbeni prostor.

Hram je bio djelimično živopisan, ali su freske uništene miniranjem hrama u posljednjem ratu kao i ikonostas hrama. Sve matične knjige pri ovom parohijskom hramu, zajedno sa arhivom, izgorjele su u toku rata u BiH (1992-1995).

Ovoj parohiji pripada ukupno 13 pravoslavnih seoskih grobalja. Poznata su imena sveštenika koji su od šezdesetih godina prošlog vijeka bogoslužili u ovom hramu: Vasilije Jurčenko, Vasilije Dobronarov, Ivan Suvčinski, Vajko Spasojević, Stevan Vlačić, Stevo Milošević, protosinđel Nikolaj Marković, Niko Tošić, Milan Topić i vojni sveštenik Ivan Savinović.

Ovo je jedini pravoslavni parohijski hram Srpske pravoslavne crkve, u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, koji još uvijek, dvadeset godina nakon rata, nije obnovljen, a od 1992. godine većina parohijana ove parohije živi na području Semberije.

Od strane Komisije za očuvanje spomenika kulutre Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH hram je stavljen pod zaštitu države i klasifikovan kao spomenik nulte kategorije (što znači da ima najviši stepen zaštite).

U 2015. godini, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog G. Hrizostom

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )